Ugrás a tartalomra

Figyeljünk oda, milyen húst és tejterméket vásárolunk a piacon

2020-06-30
15:36
2020-06-30
16:30
Forrás
Pannon RTV
A nyár kiemelten kényes időszak élelmiszer-biztonsági szempontból, mivel az élelmiszerek a melegben könnyebben megromlanak, a kórokozók gyorsabban elszaporodnak.

A szabadkai tejpiacon is már napok óta, a délelőtti órákban 30 fok körüli hőmérsékleteket tapasztalunk. Az árusok szigorúan odafigyelnek arra, hogy csakis a hűtőpultban tartsák a friss húst, illetve a tejtermékeket. A hűtőpultok általában 4 és 6 fok közötti hőmérsékleten tartják az árut.

Sógor Valéria munkába menet vásárolt be. Amikor tejterméket vesz, mindig ugyanazt az árust keresi fel. A nagy kánikulában különösen fontos számára, hogy ismerje az áru eredetét. „Odafigyelek arra, hogy az friss áru legyen és, hogy tudjam, honnan való. Hogy az valódi, igenis tiszta és friss. Arra figyelek nagyon oda. És, hogy kitől veszem.”

Bagi István kishomoki tejtermelő szerint nyáron kiemelten fontos az edények teljes tisztasága, amikben a túró, tejföl, vagy a sajt készül. Otthon hűtőházban készíti és tárolja termékeit, mielőtt azokat kihozza a piacra. „Hideg, mikor ideérek, hideg, mert itt a hűtőbe van téve, és nem hozok ki olyan sokat, és ha elkelt, megyek haza. Ha maradt is éppen, ráteszem a hideget, mire hazaérek, semmi baja.”

Tari Gizella évtizedek óta árusít csirkét, pulykát, kacsát. Nyáron fokozottan ügyel az élelmiszer-biztonságra. „Én negyven valahány éve ide járok, úgyhogy tudom, miből áll a hús. Ha kinyitom a hűtőt, azt már észre lehet venni, hogy friss a hús. Ha van egy kis vér, pláne a mellénél, az azt jelenti, hogy a hús biztos friss.”

Kovačić Tina hentes szerint a mészárszékekben ilyenkor alapszabály, hogy csak annyi árut hoznak, ami aznap elkel: „Ilyen melegekben nekünk is oda kell figyelni, hogy jobban kapjuk az árut, tudja. Jobb, ha sűrűbben rendeljük, és akkor mindig friss.”

A forróságban élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet a pultokon álló, nem hűtőben tárolt magyarországi sajt, felvágott és kolbász. Kobleher Piroska mégis a piacon veszi a magyar élelmiszert: „Olyantól veszem, akinek van hűtője, meg sietek haza, és rakom be a hűtőbe. Egészben veszem a sajtot, mert egy héten egyszer vagy kéthetente jövök, és akkor arra vigyázok, hogy mindig olyantól vásároljak, akinek friss az áruja.”

Kovács Vilmos, élelmiszer-biztonsági szakmérnök szerint a legfontosabb a hűtési lánc betartása: „Tejtermékeket azt általában +5 fokon kell tárolni. Győződjünk meg, hogy már az elárusító ezt megfelelő vitrinben árulja-e, készíti-e nekünk elő, ha ilyet vásároltunk, minél előbb vigyük haza és tegyük be a saját hűtőszekrényünkbe. Ugyanez vonatkozik a baromfira is. A magyar áru és egyéb import áruk esetében pedig ugyanez van, hogy a hűtési láncot igyekezzünk betartani.”

Megindult a dinnyeszezon. Nem csak egész, hanem fél vagy szelet dinnyét is lehet venni, ilyenkor a gyümölcsöt nejlonfóliába csomagolják. Ezt, amikor hazaérünk, el kell távolítani a gyümölcsről, mielőtt a hűtőbe tesszük, ellenkező esetben gyorsan benyálkásodhat.

piac
élelmiszerek
hőség
élelmiszerbiztonság
Kovács Vilmos

Most

10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.
06:25, Frissítve: 10:34

75 éve dobták le az első atombombát

1945. augusztus 6-án reggel 8 óra után a B–29 típusú, Enola Gay nevet viselő amerikai bombázó ledobta a Little Boynak nevezett stratégiai atombombát Hirosimára.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.