Ugrás a tartalomra

Figyeljünk oda, milyen húst és tejterméket vásárolunk a piacon

2020-06-30
15:36
2020-06-30
16:30
Forrás
Pannon RTV
A nyár kiemelten kényes időszak élelmiszer-biztonsági szempontból, mivel az élelmiszerek a melegben könnyebben megromlanak, a kórokozók gyorsabban elszaporodnak.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A szabadkai tejpiacon is már napok óta, a délelőtti órákban 30 fok körüli hőmérsékleteket tapasztalunk. Az árusok szigorúan odafigyelnek arra, hogy csakis a hűtőpultban tartsák a friss húst, illetve a tejtermékeket. A hűtőpultok általában 4 és 6 fok közötti hőmérsékleten tartják az árut.

Sógor Valéria munkába menet vásárolt be. Amikor tejterméket vesz, mindig ugyanazt az árust keresi fel. A nagy kánikulában különösen fontos számára, hogy ismerje az áru eredetét. „Odafigyelek arra, hogy az friss áru legyen és, hogy tudjam, honnan való. Hogy az valódi, igenis tiszta és friss. Arra figyelek nagyon oda. És, hogy kitől veszem.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Bagi István kishomoki tejtermelő szerint nyáron kiemelten fontos az edények teljes tisztasága, amikben a túró, tejföl, vagy a sajt készül. Otthon hűtőházban készíti és tárolja termékeit, mielőtt azokat kihozza a piacra. „Hideg, mikor ideérek, hideg, mert itt a hűtőbe van téve, és nem hozok ki olyan sokat, és ha elkelt, megyek haza. Ha maradt is éppen, ráteszem a hideget, mire hazaérek, semmi baja.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Tari Gizella évtizedek óta árusít csirkét, pulykát, kacsát. Nyáron fokozottan ügyel az élelmiszer-biztonságra. „Én negyven valahány éve ide járok, úgyhogy tudom, miből áll a hús. Ha kinyitom a hűtőt, azt már észre lehet venni, hogy friss a hús. Ha van egy kis vér, pláne a mellénél, az azt jelenti, hogy a hús biztos friss.”

Kovačić Tina hentes szerint a mészárszékekben ilyenkor alapszabály, hogy csak annyi árut hoznak, ami aznap elkel: „Ilyen melegekben nekünk is oda kell figyelni, hogy jobban kapjuk az árut, tudja. Jobb, ha sűrűbben rendeljük, és akkor mindig friss.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A forróságban élelmiszer-biztonsági kockázatot jelenthet a pultokon álló, nem hűtőben tárolt magyarországi sajt, felvágott és kolbász. Kobleher Piroska mégis a piacon veszi a magyar élelmiszert: „Olyantól veszem, akinek van hűtője, meg sietek haza, és rakom be a hűtőbe. Egészben veszem a sajtot, mert egy héten egyszer vagy kéthetente jövök, és akkor arra vigyázok, hogy mindig olyantól vásároljak, akinek friss az áruja.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Kovács Vilmos, élelmiszer-biztonsági szakmérnök szerint a legfontosabb a hűtési lánc betartása: „Tejtermékeket azt általában +5 fokon kell tárolni. Győződjünk meg, hogy már az elárusító ezt megfelelő vitrinben árulja-e, készíti-e nekünk elő, ha ilyet vásároltunk, minél előbb vigyük haza és tegyük be a saját hűtőszekrényünkbe. Ugyanez vonatkozik a baromfira is. A magyar áru és egyéb import áruk esetében pedig ugyanez van, hogy a hűtési láncot igyekezzünk betartani.”

Megindult a dinnyeszezon. Nem csak egész, hanem fél vagy szelet dinnyét is lehet venni, ilyenkor a gyümölcsöt nejlonfóliába csomagolják. Ezt, amikor hazaérünk, el kell távolítani a gyümölcsről, mielőtt a hűtőbe tesszük, ellenkező esetben gyorsan benyálkásodhat.

piac
élelmiszerek
hőség
élelmiszerbiztonság
Kovács Vilmos

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.