Ugrás a tartalomra
Pixabay/ds_30

Fitch: Makrogazdasági sokkot okozna Közép- és Kelet-Európában a orosz földgázszállítások leállása

2022.06.30
09:32
2022.06.30
09:37
Forrás
MTI
Több mint három évbe telne, mire az EU pótolni tudná az orosz földgázt.

Jelentős makrogazdasági sokkot okozna és megterhelné az államadós-minősítéseket Közép- és Kelet-Európában a orosz földgázszállítások esetleges hirtelen és teljes leállása - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott átfogó térségi tanulmányában. A hitelminősítő közölte: nem számít arra, hogy az orosz földgázellátás hirtelen leállása esetén az Európai Unió alternatív forrásokból elégséges mennyiségű földgázt tudna beszerezni. Az ellátási és az infrastrukturális korlátok miatt több mint három évbe telne, mire az EU pótolni tudná az orosz földgázt a szállítások teljes leállása esetén, és ha az orosz export télen állna le, az a földgázfelhasználás szinte azonnali és széleskörű adagolását tenné szükségessé az uniós országokban - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni iparági elemzői.

A cég szerint az Európai Unión belül a közép- és kelet-európai országok vannak a legnagyobb mértékben kitéve a kockázatoknak. A Fitch által számos tényező figyelembevételével kidolgozott, az EU egészére vonatkozó sérülékenységi index első nyolc helyén közép- és kelet-európai uniós tagországok állnak. Az első helyre Lettország került, Magyarország a harmadik helyen van Szlovákia után. A tanulmány Magyarországról szóló fejezete kiemeli, hogy a magyar gazdaság elsődleges energiafogyasztásán belül a földgáz 40 százalékkal részesedik, és e földgázmennyiség 95 százaléka Oroszországból érkezik; a magyarországi hazai kitermelés az éves igény 12 százalékát fedezi.

Fitch Ratings
orosz gáz

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.