Ugrás a tartalomra

Fokozottan ellenőrzik Szerbiában a halértékesítést a karácsonyi nagyböjt idején

2023.11.28
21:14
2023.11.28
21:47
Forrás
021.rs
Ezt jelentette be a Mezőgazdasági Minisztérium állategészségügyi igazgatósága.

Ebben az időszakban ugyanis megnő a friss és fagyasztott hal forgalma, ezért a rendszeres ellenőrzések mellett rendkívüli, kockázatbecslésen alapuló ellenőrzéseket is végez, különös tekintettel azokra a helyekre, ahol nagyobb kereslet és kínálat várható az ünnepek alatt. Felhívták a figyelmet arra, hogy minden nyilvántartott létesítményben ellenőrzik a friss és fagyasztott halakat, a halbeszerzésről szóló igazolásokat, a nyomon követhetőséget, a tanúsítványokat, a halkezelés módját, a tárolási hőmérsékletet és a lejárati időket, valamint az állatorvosi felügyelők mintát vesznek a halakból, és mintákat küldenek az erre feljogosított laboratóriumokba.

Az állategészségügyi hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy halvásárláskor fokozottan ügyeljenek arra, hogy a halnak ne legyen kellemetlen szaga. A friss hal bőre fényes, nedves és csúszós, a friss hal húsának pedig szilárdnak kell lennie, ami akkor látható, ha az ujjakkal megnyomott helyen a bemélyedés eltűnik. Azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy halboltokban vásároljanak halat, azaz olyan helyen, ahol a fajra és származásra, valamint a lejárati időre vonatkozó információ elérhető, és ahol ellenőrizhető, hogy a halat az előírt módon tárolták-e, azaz a szükséges hőmérsékleten. Arra is felkérik a fogyasztókat, hogy minden szabálytalanság gyanúját jelentsék az illetékes állategészségügyi hatóságnak, hogy szankcionálni lehessen azokat az élelmiszeripari vállalkozásokat, ahol ezeket a szabálytalanságokat észlelik.

hal
karácsony böjtje
ellenőrzés

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.