Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Friss, ropogós zöldséget tessék, egyenesen a termelőtől!

2021.03.21
11:27
2021.03.21
16:55
Forrás
Pannon RTV
Spenót, fejes saláta, medvehagyma - egyebek mellett most ezekkel a szezonális zöldségekkel találkozhatunk a termelői piacokon. A szabadkai Tejpiacon is széles a kínálat, a vásárlóerő azonban csökkent az utóbbi időben, állítják az árusok.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A hétvége ellenére a szokottnál kevesebben mentek ki vasárnap délelőtt a szabadkai Tejpiacra. A pultokon már megjelentek az idényjellegű friss zöldáruk, és a szezon kedvence, a medvehagyma is.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A vadontermő fűszernövény rendkívül egészséges, vértisztító hatású. Sokoldalúan felhasználható növény, amely nyersen őrzi meg jótékony hatásait, de sütve-főzve is kiváló ételeket készíthetünk vele.

Radomir Ristić árus: „A medvehagyma jó vértisztító hatású, akinek magasvérnyomás-problémája van, a medvehagyma csökkenti a vérnyomást. Amikor a szezonja van, fontos, hogy használjuk, hiszen tisztább lesz tőle a vér. Azt mondják, hogy amikor a medve felkel téli álmából, az az első, hogy medvehagymát eszik.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Richter Lajos már 43 éve kínálja portékáját töretlenül. Elmondta, vásárlóinak 90 százaléka törzsvásárló, de még így is nagyon megcsappant a piacra kilátogatók száma, és már árusokból is egyre kevesebb van.

„Én vagyok az utolsó ezekből az öregekből. Ezek a fiatalok abbahagyják, ez is, amaz is, mind abbahagyja, mert nem lehet annyit árulni, amit kitermel, hogy az ember visszakapja, amit befektet. Százezer dinárt adott tegnap is a fiam a magkrumplihoz, azt tegnapelőtt hozták ki. De tessék azt bezsákolni, megtermelni, és aztán itt 20 dinárért eladni. De én még mindig kitartok, mert a fiamnak és a menyemnek átadtam a gazdaságot és nekik árulok, amíg bírok.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Állandó kereslet van a burgonya, vöröshagyma vagy a különböző savanyúságok iránt. A legtöbben azonban most a friss, idényjellegű zöldárut vásárolják.

Oszlánszki István termelő: „Most megjelent a spenót, a retek, a saláták frissek, szépek. Ezeket szívesen viszik, mert most idényjellegű.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A zöldsaláta fejét 40-60 dinárért lehet megvásárolni, az újhagymát 25-től 40 dinárig értékesítik, a spenót kilója pedig 200 dinárba kerül.

zöldség
medvehagyma
tejpiac
Szabadka

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.