Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

„A gazdaságfejlesztési program él és virul”

2022.12.15
16:39
2022.12.15
19:45
Forrás
Pannon RTV
Átadták a zentagunarasi Fitochem vállalkozást.

Nincsen olyan eleme a mindennapoknak, ami megkérdőjelezné a Prosperitati Alapítvány további működését - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke a zentagunarasi Fitochem vállalkozás átadóünnepségén. A családi vállalkozás a legutóbbi pályázaton 4 millió 888 ezer dinár értékű támogatást nyert. Új üzlet és raktárhelyiséggel, valamint tehergépjárművel bővült a telephely, amely sok észak-bácskai és bánáti mezőgazdasági termelőnek nyújt input anyagokat és szakmai tanácsadást.

A Fitochem vállalkozást 2003-ban alapították. Főként növényvédő, terméshozam növelő szereket, vetőmagokat forgalmaz illetve növénytermesztési szaktanácsadással is foglalkozik. A Prosperitati Alapítvány pályázatain folyamatosan részt vesznek. A legutóbbi fejlesztés 17 millió 624 ezer dinár értékű, melyből 4 millió 888 ezer dinár érték támogatásból valósult meg.

Rekecki Zoltán, társtulajdonos, Fitochem, Zentagunaras: „A partnereink túlnyomó többségében magyar anyanyelvű magángazdaságok, csak néhány szövetkezettel dolgozunk együtt és a kliensek száma egyértelműen növekszik az utóbbi időben, tehát a cég vonzáskörzete nő, távolabbról eljönnek hozzánk, jobb árakat tudunk kínálni és szélesebb palettát is, ez a mostani pályázat legnagyobb előnye számunkra.”

A gazdaságfejlesztési program él és virul, működik - mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. „A nagy tömeges pályázataink kimaradtak, de az idei évben is több mint tízmilliárd forintnyi támogatást helyeztünk ki. Érnek be a projektek, amelyeket 2020-ban, 21-ben megpályáztattunk, elbíráltunk, ezek közepes és nagyléptékű fejlesztések, ipari innovációk, turizmus, turisztikai fejlesztések, mezőgazdasági és szolgáltatóipari fejlesztések is.”

A sikeres magyar vállalkozók az egyik kulcsa a vajdasági magyarság megmaradásnak, annak, hogy a tartományban élő fiatalok itt képzelhessék el a jövőjüket és boldogulásukat- hangsúlyozta Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja. „A vajdasági gazdaságfejlesztési program egyik célkitűzése pontosan az, hogy a támogatással a lehető legtöbb vajdasági magánemberhez, vállalkozóhoz és gazdához eljusson, hatását pedig minden vajdasági magyar család érezhesse. Az elmúlt hat év tapasztalata azt mutatja, hogy a program kereteiben nyújtott támogatások érdemben elősegítik Vajdaság tartomány régiós szerepvállalását és ezáltal hozzájárulnak Szerbia gazdaságának fejlődéséhez is.”

A világpolitikai helyzet és a gazdasági nehézségek ellenére is tovább folytatódik a Prosperitati Alapítvány munkája - hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Most az év végéig a tavaly decemberben jóváhagyott nagyléptékű fejlesztések finanszírozásához egy aránylag jelentős pénzösszeget sikerült a Prosperitatinak leszerződnie, ami azt fogja eredményezni, hogy a tavaly decemberben jóváhagyott, pozitívan elbírált döntések közül, pályázatok közül, jóformán a felét ki tudjuk fizetni, ami a vállalkozók szempontjából nagyon fontos, az egész program hitelessége szempontjából fontos és a folyamatosság szempontjából is fontos, emellett a Prosperitati Alapítvány működése biztosított a következő évre, ami azért fontos, mert azt húzza alá, hogy hosszú távon gondolkodunk, hogy nincsen olyan eleme a mindennapoknak, ami ezt megkérdőjelezné.”

Azok a pályázók, akik az előző időben kamattámogatásra pályáztak és ahol a kamattámogatásnak a kifizetése akadozott, ott ez a lemaradás kifizetésre fog kerülni, ugyanis ennek a kötelezettségnek a kifizetésére is megvannak a lehetőségek, illetve meg van a pénzügyi háttér - tette hozzá Pásztor István.

Prosperitati Alapítvány
Fitochem
Pásztor István
Rekecki Zoltán
Csallóközi Eszter
Juhász Bálint

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű