Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Huszár Dániel

Gyümölcsösből sivatag - szedik ki a fákat az észak-bácskai gazdák

2023.03.24
21:26
2023.03.24
21:48
Forrás
Pannon RTV
Az elsivatagosodás veszélye fenyegeti az észak-bácskai homokvidéket? Mi vezetett idáig? És egyáltalán reális a veszély? Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk a Közügyekben.

Az almatermesztés nem kifizetődő, állítják a gazdák, ezért gyümölcsöseiket felszámolják, és helyette zöldségfélét, főleg krumplit termesztenek. Ez azonban nem köti meg a homokot, egyre gyakoribbak a szálló homokfelhők.

A homok legfelső rétegében találhatók azok a mikroorganizmusok, amelyek lebontják a szerves anyagot, és gazdagítják a talaj humusztartalmát. Ezt a tápanyagokban gazdag réteget viszi el a szél. További gondot okoz, hogy az ásott kutak kiszáradtak, sőt már a rétegvizek is megcsappantak. Ezért, aki teheti, már most hozzálát az öntözéshez.

A homokvidéken a gyümölcstermesztés a monarchia idején virágzott a legjobban, amikor a délután leszedett gyümölcsöt vonaton szállították el, és másnap reggel már a budapesti és a bécsi piacon értékesítették. A régi Jugoszláviában a tengerpartra is innen szállították az idényjellegű gyümölcsöket. Mostanra viszont sokfelé már csak a csupasz homok marad.

Közügyek

elsivatagodás
homokvidék
mezőgazdaság

Most

15:20, Frissítve: 15:26

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű