Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hogy viseli a viszontagságos időjárást az egyházaskéri fokhagyma?

2021.05.14
12:14
2021.05.14
18:18
Forrás
Pannon RTV
Egyházaskér falu határában mintegy 30 hektáron termesztenek fokhagymát. A terméshozamot az alkalmazott termesztéstechnológia, valamint az időjárás alakítja.

Az idei eddigi időjárás nem igazán kedvezett, a gazdák ennek ellenére bíznak a bőséges termésben. Hektáronkénti 6 tonnás hozamra számítanak.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A messzeföldön híres egyházaskéri fokhagymát sem kímélte az idei viszontagságos téli-tavaszi időjárás. A fagyok miatt nagyjából egy hónapos lemaradásban van a tavaszi fokhagyma érése.

Varga Ákos egyházaskéri fokhagymatermesztő: „Fele akkora jelenleg a fokhagyma, mint amekkora kellene, hogy legyen. Reméljük, hogy ez a minőségre és a mennyiségre nem tud majd kihatni, de próbáljuk ezt időben orvosolni, időben elkezdeni az öntözését.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Verbicai Tavaszi Fokhagyma Egyesület több módon is segítséget kíván nyújtani a helyi termelőknek.

Mihók Árpád, a Verbicai Tavaszi Fokhagyma Egyesület elnöke: „A mi szervezetünk úgy tudja segíteni a fokhagymatermelőket, hogy eladásra előkészítünk lehetőséget.Ez azt jelenti, hogy a fokhagyma értékét felemeljük és úgy adjuk el, mint verbicai fokhagymát, ami le van szertifikálva.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mindezt megelőzően fontos odafigyelni a növény termesztésére, ugyanis a fokhagymát rengeteg kártevő és betegség támadhatja meg, mint például a hagyma-peronoszpóra.

Sterbik Ildikó agrármérnök: „Magának a fertőzésnek és annak terjedésének kedvez a meleg és csapadékos időjárás. A védekezésről tudni kell, az a legfontosabb, hogy a megelőzőintézkedéseket elvégezzük, itt gondolok a minimum 3-4 éves vetésforgó betartására, fontos, hogy egészséges szaporítóanyagot ültessünk, valamint hogy a növényi maradványokat a talajba forgassuk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A tavaszi fokhagyma termésképződése, a fő tápanyag felvételi időszaka június hónap.

Egyházaskér
fokhagyma
Verbicai Tavaszi Fokhagyma Egyesület
Mihók Árpád

Most

17:32, Frissítve: 17:41

Két támadóval a magyarok a portugálok ellen

Marco Rossi szövetségi kapitány két támadót, Szalai Ádámot és Sallai Rolandot is a kezdőcsapatba nevezte a magyarok portugálok elleni nyitómérkőzésén a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.
15:53, Frissítve: 16:56

Vučić: Nem ismerjük el Koszovó függetlenségét

Szerbia és Koszovó képviselői Brüsszelben tárgyaltak. A megbeszélés után Aleksandar Vučić kiemelte, hogy Kurti azért jött Brüsszelbe, hogy kijelentse, semmiben sem fog megállapodni, és hogy megtudja mikor ismerjük el Koszovó függetlenségét.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.