Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Hogyan éri meg folytatni a sertéstenyésztést?

2021.11.25
22:54
Forrás
Pannon RTV
Összefoglalónkból az is kiderül, hogyan készül a jó házi kolbász.

Növekvőben van a sertés felvásárlási ára. A hízók élősúlya 180-190 dinár között alakul, míg a malacoké 220 és 240 dinár között mozog. Az utóbbi időben nagy hullámvölgyeket jártak be a sertéstenyésztők. Riportunkból kiderül, miként tudnak alkalmazkodni a változásokhoz, hogyan éri meg folytatni a sertéstenyészetet. Ezen kívül betekintést nyerhetünk egy igazi falusi disznótorba is, ahol megmutatjuk, hogyan készülnek a házi készítésű hústermékek.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Balog Zsolt csantavéri sertéstenyésztő elégedett a jelenlegi felvásárlási árakkal. A járványhelyzet az ő helyzetüket sem könnyítette meg, és a már több országban jelentkezett afrikai sertéspestis is nyomott hagyott az árakon.

„- Az elmúlt 2-3 hétben a hízó ára elérte a 180-190 dinárt és a malac is 220-240 dinár felvásárlási árat elért. Ezek most jobbak, mint az elmúlt időszakban. Egész évben eléggé nyomott árak voltak. Ez már több. Itt már valamilyen jövedelmet tudunk megvalósítani. Topon kell lenni mindenkinek. Oda kell figyelni. Maximálisan oda kell az állatnak mindent adni, és így tudunk jobb jövedelmet megvalósítani.
- Hogyan változtak ezek az árak az évek során?
- A sertésnél alapból vannak hullámvölgyek. A tavalyi év óta a koronavírus miatt egy elég jelentős hullámvölgy jelentkezett. Továbbá több országban is megjelent az afrikai sertéspestis és ez is nyomott árat teremtett, mert sok ország szankcionálta a hús behozatalát, azokról a helyekről, ahol megjelent a pestis.”

Balog Zsoltot arról is kérdeztük, mennyire kifizetődő felnevelni egy sertést, vagy inkább érdemesebb-e malacként eladni?

„Ha van egy jelentősebb malacszám, 12-13 választott malac, akkor a malac kisebb, de kiszámíthatóbb jövedelmet ad. A hízóknál viszont úgy a tavalyi, úgy az idei évben nagy volt a hullámzás le-fel. Tavasszal volt 120 dináros mélypont, most viszont 190 dinár egy ilyen csúcs. Jó kérdés, meddig fog ez tartani. Bízom benne, hogy minél tovább. Akkor tudnánk hosszabb távra tervezni. Sajnos az az érzésem, hogy a tél folyamán ez le fog esni tavaszig.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A tél beköszöntésével elérkezett a hagyományos disznótorok ideje. Rendszerint a karácsony előtti, téli hónapokban a falusi háztartások egyik legnépszerűbb hagyománya volt. Általában a disznóhizlalás befejezését a hideg, téli időszakra időzítették, hiszen a romlékony hús feldolgozása ilyenkor a legegyszerűbb.

Huszta Róbert: „- Most épp a kolbászt töltjük. Ezt valamikor a saját belébe töltöttük. A mamák pucolták a belet. Mi most már egyszerűsítettük, Magyarországról vesszük a kész, kimosott belet. Ketten maradtunk feleségemmel. Valamikor régen ezt a család csinálta, 15-20-an összejöttünk, most pedig ketten nem jutunk oda mindenhova és a kész belet nem mossuk, hanem megvesszük a piacon.
- Van-e erre valamilyen szabály, hogyan kell tölteni?
- Van, igen. A töltőbe ilyen gombócokat csinálunk. Beledobni, megnyomkodni, meggyúrni, hogy ne legyen levegő. A bélbe ne legyen levegő, mert akkor avasodik a kolbász. Van hozzá ez a kis műszer, ezzel meg kell szurkálni, szintén, hogy a levegő kimenjen belőle és így nem avasodik.”

Az igazán ízletes házikolbász titka Róbert szerint a régi receptúra alkalmazása és azok a fortélyok, amelyeket még elődeitől tanult.

„Ez régi recept szerint van. Ahogy még a nagyapáink csinálták, úgy csináljuk most is. Én 2 dkg sót teszek 10 kg húshoz. 4 dkg borsot, 4 dkg köménymagot, 3 dkg foghagymát. Ez ilyen házi recept. Évek óta így csináljuk. Eddig még mindig működött.”

A kolbásztöltés után azt is megtudtuk, hogyan készül az igazi magyaros hurka, valamint a disznósajt.

„Az imént láthatták ahogy az aba fől, abból lesz a kenőmájas, a kásás hurka, rizses hurka és a svartli - disznósajt. Ki lesz szedve a kotlából. Lehűl, le lesz darálva. Az is be lesz ízesítve. Só, bors, paprika. A dinsztelt hagyma megy a hurkához meg a két fajta hurkához. Kásás hurka és májas hurka. A svartlihoz megy egy kis fokhagyma.”

A gazda mindenben számíthat felesége, Júlia segítségére. Neki köszönhető, hogy az elkészített hústermékek igazán egyediek lesznek.

Huszta Júlia: „Én vagyok a fűszeres. Én fűszerezem be a hurkát, a disznósajtot, a kabátszalonnát. Utána én segítek neki tölteni, bekötni. Saját bélbe kötjük. Nem madzagozzuk, spárgázzuk, hanem a saját belével kötjük be a májast is, a rizses hurkát és a disznósajtot is.”

A disznóvágás elengedhetetlen része a közös ebéd elfogyasztása is. Abált szalonna, hurka, kolbász, lacipecsenye, disznósajt és még számos finomság is az asztalra kerül.

sertés
sertéstenyésztés
disznótor
kolbásztöltés

Most

16:03, Frissítve: 17:19

Döntetlent játszott a TSC

A TSC a szerb Szuperliga tizenkilencedik fordulójában döntetlenre mérkőzött a niši Radnički ellen. A topolyai együttesnek a bírói ráadásban sikerült megmentenie az egy pontot, így maradt a táblázat alsó házában.
15:35

Továbbra is kétezernél kevesebb új fertőzött

Továbbra is kétezer alatt van az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. A friss adatok szerint 1 884 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba a csaknem 16 ezer elvégzett tesztből. Vajdaságban mintegy 10 000 aktív fertőzöttről tudni.

Népszerű