Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Kovács Róbert

A húsvét sem lesz olcsó mulatság idén

2023.03.15
14:40
2023.03.15
19:27
Forrás
Pannon RTV
Egyre drágább a tojás Szerbiában.

A tojás idén januárban mintegy 30 százalékkal volt drágább az EU-ban, mint 2022 azonos időszakában, míg Szerbiában 31,2 százalékos drágulást jegyeztek.

Szerbia vonatkozásában 2020 és 2021 januárja között átlagosan 1,6 százalékkal, míg 2021 és 2022 januárja között 19,8 százalékkal drágult a termék. 

Egyeseknek még mindig nem drága a tojás, a többi élelmiszerrel összehasonlítva. Annak ellenére, hogy az illetékesek húsvétra akár 50 dináros árat jósolnak a tojás darabjáért, sokan nem mondanak majd le arról az ünnepi szokásukról, hogy húsvétkor több tíz tojást fessenek be.

Szerbiában a tojás minőségére vonatkozó szabályozás alapján a friss, a kategóriás tojás, súlya alapján négy csoportba sorolható: az S, az M, az L és az XL kategóriába. A szabadkai Tejpiac egyik kisboltjában csak L nagyságú tojást lehet vásárolni 22 dinárért.  

Marija Bešević, eladó, szabadkai Tejpiac: „Szépek a tojások, nagyok, frissek, jelenleg ez az áruk. Hogy mekkora lesz az áruk, nem tudom, míg meg nem kapom az új csomagot. Általában húsvétkor szokott lenni ár növekedés. Elmondhatom, hogy nincs valami nagy kereslet húsvétkor sem a termék iránt, mert a bevásárlóközpontok sokkal olcsóbban kínálják a tojást, de ezek valószínűleg sokáig álltak.”  

A hajdújárási Balázs Piri Attila szerint emelkedik a takarmány ára. Ezért a termelőknek is emelni kell az árakon. Hétvégente mintegy 250 tanyasi tojást ad el állandó vásárlóinak.

Balázs Piri Attila, termelő, Hajdújárás: „Változott a tojás ára és valószínűleg most az ünnepekre egy kicsit még drágul a tojás, ez mind a költségek miatt van, a takarmány miatt, a kukorica ára miatt. Mi 25 dinárért adjuk a tanyasi tojást.”  

Szerbiában a tojás jelenleg drágább, mint az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint az uniós országok közül leginkább Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában emelkedett a tojás ára.

tojás
tojásfestés
húsvét
tejpiac
Szabadka

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.