Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Idén az ítéletidő szüretelt az észak-bácskai határban

2019-09-10
15:53
2019-09-10
18:51
Forrás
Pannon RTV
Leginkább a betakarításra váró tengeriben és a szüret előtt álló almásokban okozott kárt az egyesek szerint környékünkön soha eddig nem tapasztalt vihar.

A szabadkai városi önkormányzat mezőgazdasággal megbízott illetékesei ma egész nap a terepet járták, hogy felmérjék a helyzetet.

Fekszik a betakarításra váró kukorica

A szabadkai határban a Tuki ugarok kukoricaföldjein siralmas a látvány. A betakarítás előtt álló tengeritáblákat helyenként teljesen lefektette az orkán erejű szél - panaszolta Rihter Ferenc, szabadkai nagygazda: „Az érett kukoricát nagyon megfektette. Problémát okozott azzal is, hogy nem lehet szedőkkel, csőtörőkkel szedni, esetleg egy irányban haladva.”

Férges kukoricacső

A törökbúza egyébként az ítéletidőt megelőző hosszan tartó szárazságot és a forró napsütést már megsínylette, a kukoricaszemek aprók, megégtek, kukac is van bennük - mutatta a gazda. Minőségi és mennyiségi szempontból is nagyon rossz termés várható, ahol azt majd egyáltalán be lehet takarítani.

Fekszik a másodvetés

A ludasi határban leginkább a másodvetés sínylette meg a hétfői ítéletidőt. A viharos erejű szél és a jégverés teljesen lefektette a kukoricát. Aladics Tibor  vállalkozó azt mondta, megkérdezték a falu legidősebbjeit, és ők sem emlékeznek ehhez hasonló tornádószerű viharra. „A kukoricalevelek egész a magasban kavarogtak, és abban a pillanatban már elkezdett fújni a szél, azonnal kezdett esni az eső is, úgyhogy mindenki, aki csak élt és mozgott, az valamilyen belső védelmet keresett, bebújt valamilyen helyiségbe” - meséli a ludasi termelő.

A földről szedik fel az almát

Hasonlóan szomorú a látvány a királyhalmi és a hajdújárási gyümölcsösökben is. Az éppen elkezdődött almaszüretet a hétfői ítéletidő megszakította. A gazdák helyett a jég és a szél szedte le a termés javát. Kovács András is el van keseredve. A királyhalmi termelő gyümölcsösében alig maradt alma a fákon.

A hétfői ítéletidőt megelőzően a hajdújárási termelők még jó termésben reménykedtek. Az alma java azonban most már csak léalmaként lesz értékesíthető - panaszolta Haskó József: „A szüretre váró érett almát nagy mértékben leverte a fáról, úgyhogy azt már csak összeszedni lehet.”

Alma borítja a földet

A gyümölcsösökben egybefüggő szőnyegként terül el a fák között a rengeteg lehullott alma. Az önkormányzat terepen tartózkodó illetékeseitől nem hivatalosan annyit sikerült megtudni, hogy a Szabadka környéki jégvédelmi állomásról elkezdték ugyan lőni a viharfelhőket, de az orkánerejű szél miatt biztonsági okokból le kellett állítani a rakétakilövéseket.

kukorica
Észak-Bácska
alma
gyümölcsös
vihar
kár
ítéleidő

Most

Népszerű