Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ingyenes talajminta-elemzés Szabadkán

2022.06.17
13:01
2022.06.17
18:13
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes talajminta-elemzésre van lehetőségük a Szabadka Város területén bejegyzett gazdaságoknak. A mezőgazdászok saját tulajdonú és bérelt földjeikre is egyaránt igényelhetik a talajminta-vizsgálatot.

A terméshozam növelésének egy elengedhetetlen része a talajelemzés. Ez alapján ugyanis megállapítható, hogy milyen elemből mennyi van az adott földterületen, illetve miből mennyit kell pótolni. Így a gazdák ennek megfelelően tudnak műtrágyázni.

Vitković Aleksandar, mezőgazdasági és környezetvédelmi titkár: „Arról nem beszélve, hogyha valamelyik elemből több van a talajban, mert előfordulhat, hogyha valaki csak szokásból műtrágyázik, abban az esetben előfordulhat, hogy az egyik tápelem gátolja a másiknak a felvételét, akkor, noha van belőle elég, ugyancsak annak a hiánya mutatkozik meg.”

A gazdák maguk is elvihetik a talajmintákat, ezzel meggyorsítva az elemzés folyamatát. Szántóföld és fóliasátrak esetében 10 darab mintát adhatnak le a termelők, míg a gyümölcsösök és szőlőskertek esetében ez 20 darab mintát jelent.

Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja: „Akik itt vannak bejegyezve, tehát Szabadka területén van bejegyzett gazdaságuk és más község területén van a földterületük, azoknál elvégezhetőek a minták, de fordított esetben, tehát ha itt van a földterület, de más községhez tartozik a bejegyzett gazdaság, azok sajnos nem tudják a mintákat analizálni.”

A termelők hétfőtől jelentkezhetnek talajminta-elemzésre a Szabadkai Városházán, illetve a 024/555-932-es telefonszámon.

talajminta
elemzés
Szabadka
Vitković Aleksandar
Bognár Pásztor Hajnalka

Most

19:25, Frissítve: 19:46

Farsangi táncház a VM4K-ban

Farsangi táncházat tartottak a szabadkai VM4K-ban. A mulatság jelmez bemutatóval kezdődött. A gyerekek a legkreatívabb jelmezeket öltötték magukra.
15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű