Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ingyenes talajminta-elemzés Szabadkán

2022.06.17
13:01
2022.06.17
18:13
Forrás
Pannon RTV
Ingyenes talajminta-elemzésre van lehetőségük a Szabadka Város területén bejegyzett gazdaságoknak. A mezőgazdászok saját tulajdonú és bérelt földjeikre is egyaránt igényelhetik a talajminta-vizsgálatot.
Pannon RTV

A terméshozam növelésének egy elengedhetetlen része a talajelemzés. Ez alapján ugyanis megállapítható, hogy milyen elemből mennyi van az adott földterületen, illetve miből mennyit kell pótolni. Így a gazdák ennek megfelelően tudnak műtrágyázni.

Vitković Aleksandar, mezőgazdasági és környezetvédelmi titkár: „Arról nem beszélve, hogyha valamelyik elemből több van a talajban, mert előfordulhat, hogyha valaki csak szokásból műtrágyázik, abban az esetben előfordulhat, hogy az egyik tápelem gátolja a másiknak a felvételét, akkor, noha van belőle elég, ugyancsak annak a hiánya mutatkozik meg.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A gazdák maguk is elvihetik a talajmintákat, ezzel meggyorsítva az elemzés folyamatát. Szántóföld és fóliasátrak esetében 10 darab mintát adhatnak le a termelők, míg a gyümölcsösök és szőlőskertek esetében ez 20 darab mintát jelent.

Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja: „Akik itt vannak bejegyezve, tehát Szabadka területén van bejegyzett gazdaságuk és más község területén van a földterületük, azoknál elvégezhetőek a minták, de fordított esetben, tehát ha itt van a földterület, de más községhez tartozik a bejegyzett gazdaság, azok sajnos nem tudják a mintákat analizálni.”

A termelők hétfőtől jelentkezhetnek talajminta-elemzésre a Szabadkai Városházán, illetve a 024/555-932-es telefonszámon.

talajminta
elemzés
Szabadka
Vitković Aleksandar
Bognár Pásztor Hajnalka

Most

13:45

Ekkora az oroszok vesztesége az ukránok szerint

Már 44 ezernél is több orosz katona halt meg az orosz-ukrán konfliktusban, az ukránok szerint. A külügyminisztérium frissített jelentést tett közzé az orosz veszteségekről az ukrajnai invázió kezdete óta.
11:33, Frissítve: 13:42

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.