Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Januártól mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni számlafizetéskor

2022.11.23
19:55
Forrás
Pannon RTV
Ismét drágul az áram és a gáz Szerbiában. Az elektromos energia ára újabb 10, a gázé pedig 11 százalékkal emelkedik. A szakemberek szerint ez az energiahordozók világpiaci árának emelkedése miatt van.

Rossz hír, hogy ezzel párhuzamosan számos más termék és szolgáltatás ára is emelkedik.

Pixabay/illusztráció

Az áram további drágulása a Szerbiai Villanygazdaság számításai szerint azt jelenti, hogy háztartásonként átlagosan legalább 300 dinárral lesz több a villanyszámla jövőre - persze ez függ a fogyasztás mértékétől is. Már ez a néhány száz dináros áremelkedés is sokak számára nehézséget jelent, hiszen az energiaárak mellett más termékek és szolgáltatások, amelyek a mindennapi élethez szükségesek, megdrágulnak. Nagy Margit havi 15 ezer dináros nyugdíjból igyekszik megélni, és a hideg hónapok beköszöntével ennek akár fele is elmehet a számlák befizetésére.

Nagy Margit, Radanovác: „Nagyon-nagyon felmentek az árak, és sajnos, ha kifizetem az áramot, akkor utána nagyon szűken élek meg. Az unokák és a gyerekek kell, hogy kicsit besegítsenek, hogy meg bírjak élni.”

Pixabay

Nemcsak az áram, hanem a gáz is drágul január elsejétől. Dubravka Đedović azt mondta, még a 11 százalékos áremeléssel is Szerbiában lesz az egyik legolcsóbb a gáz Európában. A bányászati és energetikai miniszter hozzátette, Szerbiában stabil a gázellátás, elegendő mennyiségű gázkészletet tárolnak Udvarnokon és a magyarországi raktárakban.

Dubravka Đedović, bányászati és energetikai miniszter, Szerbia: „A lényeg az, hogy elegendő mennyiségű gáz áll rendelkezésünkre az előttünk álló télre, elegendő gázt biztosítottunk Oroszországból és Bulgáriából, és ezért a polgárok nagyobb biztonságban érezhetik magukat.”

Pannon RTV

Az áram és a gáz drágulása természetesen más szolgáltatásokra, termékekre is kihat, mondta Karai László szabadkai közgazdász. Elsősorban azok a termékek lesznek érintettek, amelyek előállítása magas energiahasználatot igényel.

Karai László, közgazdász: „A gazdaságra ez az áremelkedés oly módon fog hatni, hogy azok az áruk és termékek árai fognak megemelkedni, amelyek előállítása igen energiaigényes termelés szempontjából. Itt ki lehetne hangsúlyozni a pékárut, attól függően, hogy ez milyen százalékban fog lecsapódni a végtermékekre, a toalettpapír előállítása is energiaigényes és sajnos a fagyasztott termékek is valamilyen módon bele kerülnek ebbe a körbe.”

Pannon RTV

A közgazdász szerint egyedül úgy tudunk enyhíteni a helyzeten, ha valamilyen módon spórolni tudunk, azonban ez sem olyan könnyű, hiszen nemcsak az energiaárak, de az élelmiszerek és a mindennapi élethez szükséges árucikkek is többszörösükre drágultak.

áramdrágulás
áramfogyasztás
áramellátás
gáz
gáz ára

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.