Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Javában tart a szója betakarítása

2019-09-12
09:48
2019-09-12
19:05
Forrás
Pannon RTV
A becslések szerint átlagtermés várható, de a nagyobb gondot a visszaszorított terményár jelenti, ugyanis a legnagyobb felvásárló 29 és fél dinárban szabta meg a szója végleges árát.

Vajdaságban 170 ezer hektáron termelnek szóját. Most van a betakarítás ideje. A hozam a vártnál alacsonyabb, mert az augusztusi hőség miatt kényszerérés következett be a növénynél.

A termelők szerint az idén a szójatermelés nem jövedelmező, mivel a terméscsökkenést az alacsony felvásárlási ár nem ellensúlyozza.

Kovács Nándor, gazdálkodó, Óbecse: „A 17 mázsás átlagterméssel még úgy-ahogy elégedett vagyok, de a felvásárlási árral egyáltalán. A 35 dináros ár a 8 százalékos adóval kicsit nyomorúságos, a kereskedő vagy az átvevő azt mondja, hogy erre lesz még ráfizetve, de én ebben kételkedem. Terméskiesés, árcsökkenés, el kell rajta gondolkodni, hogy érdemes-e ezt csinálni, vagy nem.”

A moholi Kocsis Sándor kései szójafajtát vetett. Szépen érik a növény, napokon belül kezdődik az aratás. Azt mondja, a hozam az időjárástól függ.

Kocsis Sándor, gazdálkodó, Mohol: „Nem volt olyan hosszan tartó szárazság, a mi vidékünk kapott csapadékot, több ízben is, nem pár millimétert, hanem 15-20-25 litert is kapott négyzetméterenként és egyelőre úgy tűnik, hogy szép a szója.”

A szója azon termények közé tartozik, amely hosszabb ideig tárolható. A termelők közül csak az állattartással foglalkozók tartják meg a terményt, mert a takarmány részét képezi. A növénytermesztők zöme viszont forgótőke hiánya miatt azonnal értékesíti, mert nem bíznak abban, hogy a télen magasabb árat is kaphatnak érte.

szója
szójabab

Most

13:28, Frissítve: 13:34

Leopárdokkal erősít a Magyar Honvédség

Az illetékesek szerint a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében megrendelt Leopard 2-es harckocsikkal új fejezet nyílik a Magyar Honvédség életében.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.