Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jégvédelmi rakéta van, munkás viszont alig

2021.07.21
14:41
2021.07.21
17:04
Forrás
Pannon RTV
A rakétakilövők mindössze havi négyezer dinárt kapnak Szabadka város költségvetéséből, és ugyanennyit a Köztársasági Hidrometeorológiai Szolgálattól.

Észak-Bácskában idén még nem volt jégverés, szükség esetén azonban elegendő mennyiségű jégvédelmi rakéta áll a kilövőállomások rendelkezésére. Gondot okoz viszont, hogy néhány állomás használaton kívül van, de vannak olyan kilövőhelyek is, amelyek emberhiány miatt nem dolgoznak. A rakétakilövők mindössze havi négyezer dinárt kapnak Szabadka város költségvetéséből, és ugyanennyit a Köztársasági Hidrometeorológiai Szolgálattól.

Móra Ferenc a királyhalmi rakétakilövő állomás üzembe helyezése óta, húsz éve látja el a jégvédelmi ügyeletet. A magyar határ közelsége miatt, kilövéskor különösen óvatosnak kell lennie.

"Kilenc rakétám van, hat darab hosszútávú, és három darab rövidtávú rakétám. A rövidtávúak azok csak arra vannak, hogy a közelbe tudjanak érvényesülni, hogyha netalán messziről nem sikerült a jeget tönkretennem a felhőkbe, akkor mikor ideér a közelebbi távolságra, akkor tudjam ezzel lőni, tehát Magyarország irányába is ezzel birok lőni."

Pannon RTV

Általában sikeresen lövi ki a jégfelhőket, nem is igazán volt Királyhalom környékén figyelemre méltó jég az elmúlt években - tette hozzá.

Kenéz József is tapasztalt rakétakilövő, a ludasi kilövőállomást kezeli. Épp a napokban volt éles bevetése.
"Most egy hete volt, hogy négy is elment. Négy egyszerre elment. A város felé kellett lőni, meg Királyhalom felé. Királyhalom felé, hogy mondjam, ott volt egy felhő, ami jött a magyaroktól át."

A ludasi rakétakilövő állomás egyike azoknak, ahonnan a leggyakrabban lövik ki a jégelhárító rakétákat, amikor jégesőfelhők közelítenek Észak-Bácska irányába. Egyébként ezen a kilövőállomáson nyolc rakéta van jelenleg raktáron, viszont egész Szabadka város területén összesen 130 rakétával rendelkeznek. 13 rakétakilövő állomás van üzemképes állapotban, ugyanakkor a nagyfényi, újzsedniki és a csantavéri egyáltalán nem üzemelnek, mert ezeket szétszedték teljes egészében, illetve a helyükön most illegális szemétlerakóhelyek működnek.

Pannon RTV

Ugyanakkor Radanovác, Györgyén, Mišićevo és Palics rendelkezik üzemképes állomásokkal és rakétákkal is, de nincs rakétakilövő személyzet.

Július 14-én, szerdán volt az első, és idáig egyetlen aktiválás a szabadkai rakétakilövőállomásokról. A jégesőfelhők Szabadkát egyelőre elkerülik, ez részben annak is köszönhető, hogy a nyugat felől, Horvátország irányából érkező felhőket Zomborból és Apatinból már lövik - mondta Vitković Aleksandar. Szabadka város Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának titkára hozzátette: a 130 rakéta teljes egészében fedezi a jégelhárítás szükségleteit.

Pannon RTV

"Éves szinten általában 40-45 rakéta kilövésére van szükség, tehát itt idényről beszélünk, április 15-től október 15-ig tart ez a jégvédelmi idény. Ebben általában ez a mennyiség elegendő, kivételes esztendőt képez a 2019, amikor az a két szupercella alakult ki Kisbosznia fölött, illetve a város fölött, akkor egyetlen nap alatt 76 rakétát lőttünk ki. Mi minden évben a költségvetésben előirányzunk eszközöket, nem csak a rakétavásárlásra, hanem a kilövőállomásokat üzemeltetők bérére is."

Erre a célra másfél, rakétavásárlásra pedig kétmillió dinárt különítettek el. 47 magas hatótávolságú rakétát szereztek be, amely nyolcezer méter magasságba juttatja a jégfelhőbe az ezüst-jodidot.

jégvédelem
rakéta
jégeső

Most

12:05

Karneváli hangulat Torontálvásárhelyen

Szebbnél szebb jelmezek, finomabbnál finomabb ételek és rengeteg mosoly volt a torontálvásárhelyi karneválon és pörköltfőző versenyen, amelyre külföldről is érkeztek vendégek. A karneválon több mint 200 gyerek öltözött jelmezbe.
11:33, Frissítve: 12:23

Zelenszkij: Súlyos a helyzet Donbaszban

Mariupol orosz fennhatóság alá került, az orosz csapatok arra készülnek, hogy Liman irányába nyomulnak tovább – jelenti az ukrán média. Andrzej Duda, lengyel államfő megérkezett Kijevbe.
10:39, Frissítve: 11:58

Testvértelepülési együttműködés

A magyarországi Őrtilos és Torontálvásárhely vezetősége testvértelepülési szerződést írt alá. A felek azt remélik, hogy az eddig is baráti kapcsolat a jövőben is gyümölcsöző lesz.

Népszerű