Ugrás a tartalomra

Jelentős csapadék áztatta a vajdasági termőföldeket

2023.01.11
11:51
2023.01.11
15:49
Forrás
Pannon RTV
Jelentős csapadék hullott a napokban szinte egész Vajdaság területén. Szinte minden településen közel 20 milliméter esőt mértek, viszont a kalászosok jelenlegi állapotán ez nem javít.

A gazdák szerint a most leesett csapadékot a növény föléli, és folyamatosan fejlődik, ezért is sárgák sok helyen a vetések.

A statisztika azt mutatja, hogy az év leghidegebb hónapja a január, viszont 2023-ban ez nem így történt. Hiszen az év melegrekorddal és tavaszi időjárással indult, hiába esett csapadék, ez a növényeknek még nem kedvez.

A parcellák többsége sárga, folyamatosan fejlődik, tehát nem állt le a vegetáció, ennek oka pedig a tavaszias időjárás. Mezőgazdasági szempontból a csapadék az egyik legfontosabb éghajlati elem, de a növényeknek most hó formájában kedvezne leginkább.

A magyarkanizsai Tangazdaságban tölti le gyakorlati oktatását a moholi Kelemen Balázs. Mint mondja, Moholt is elérte a csapadékos időjárás, viszont a kalászosok ott is egyre nagyobb mértékben sárgulnak.

„Decemberben 47 milliméter esőt kaptunk, és most januárban kaptunk 19 millit. Ez kedvező a vetéseknek, csak az a baj, hogy nem hó formájában van és nincs hideg, ugyanis kellene -1-2 fok legalább, hogy a kártevők és a baktériumok ritkuljanak.”

A tél a nyugalmi állapot a mezőgazdaságban, viszont a kalászosok jelenlegi állapota nem megnyugtató. A gazdák többsége ősszel kevesebb műtrágyát szórt, az állandó növekedés miatt pedig egyre kevesebb tápanyag jut a növények.

Sterbik Ildikó, agrármérnök: „Állandóan megy a fejlődés, történik a nedvkeringés, így a növények már nem tudnak elegendő tápanyagot találni a talajban és lesárgulnak, és azért, mert nitrogénhiányosak.”

Az illetékes elmondta, jelen pillanatban fagypont alatti hőmérsékletre lenne a legnagyobb szükség, így a gazdák a februári hónap helyett már január közepén megtörténhet a fejtrágyázás, így segítve a növényt, hogy új tápanyaghoz jusson.

kalászos
fagy
eső
időjárás
Sterbik Ildikó
földművelés

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.