Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Jó terméshozam, jó felvásárlási ár - elkezdődött az árpa aratása

2021.06.23
12:34
2021.06.27
20:57
Forrás
Pannon RTV
A terméshozam pedig várhatóan 3,5-4,5 tonna körül lesz.

Az idei terméshozamot az időjárási tényezők mellett nagyban befolyásolta az agrotechnika, valamint a műtrágyázás - mondta Gulyás Miklós oromi termelő, aki ott jártunkkor adta át terményét.

„Változóak a hozamok, hallottam már többet is, kevesebbet is, de nagy valószínűséggel erre kihatással van a műtrágya, amivel lehet korrigálni a termést. Tehát, aki megadja a módját, annak nagyobb a hozam. Az én esetemben a befektetés olyan közepes volt, és olyan termést is kaptam."

Az oromi határban pár napja kezdődött a gabona betakarítása. A jelenlegi felvásárlási ára 20 dinár kilogrammonként, míg az eddig lekombájnozott parcellák terméshozama 3,5 és 4,5 fél tonna között mozgott holdanként.

Pannon RTV

Vajda Bernárd, felvásárló: „Szerintem egy nagyon jó hozamnak számít, megközelíti a rekordokat is. Ez az utolsó 7-10 nap szárazság, ami volt, rányomta a bélyegét az árpára is, mert nem szép telt szemek vannak, hanem egy kicsit meg vannak szorulva, ez megmutatkozik a fajsúlyán is, az is kevesebb egy 8-10 százalékkal is, mint ami elvárható lenne."

A felvásárló hozzátette, az elmúlt pár évben a termelők többsége inkább árpát termel, mint búzát. Ennek egyik oka a felvásárlási ár volt, emellett az árpa valamivel kevesebb befektetést is igényel, mint a búza.

árpa
aratás
felvásárlási ár
terméshozam

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű