Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Jó termést remélnek a szőlészek

2019-03-18
17:24
2019-03-19
10:48
Forrás
Pannon RTV
A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.

Fagykárok nélkül vészelték át a telet a szőlőtőkék. A vegetáció még nem indult el. Ha folytatódik továbbra is a kedvező időjárás a szőlőre nézve, az idén jó termést várhatunk.

A metszést akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartani, ajánlják a szőlészek. Azonban résen kell lenni, nehogy meginduljon a növényben a nedvkeringés. Ilyenkor tapasztalják metszés közben a kezdő szőlészek, hogy a metszési felület könnyezni kezd. Ezért ajánlatos a metszés előtt megvizsgálni a rügyeket - javasolják a szakemberek.

Bóni László, borász, Szabadka: „A tavalyi év nagyon kibabrált velünk, a március végi fagy. Ugyanis látszik a szőlőn, a több éves szőlőtőkék elfagytak és alulról újra kezdtek hajtani. Tehát ez egy plusz munkát jelent, ugyanis el kell távolítani az elszáradt részeket minden tőkéről. Az új hajtásokat pedig ki kell válogatni, szelektálni, hogy meghagyjuk a jókat.”

Az egyik királyhalmi borászatban 7 hektáron termesztenek elsősorban kadarkát, amely nehezen viseli a sok csapadékot. Ám az ősz óta tartó szárasság már ennek a fajtának sem kedvez. Ebben a szőlőben a metszési munkák kétharmadát már elvégezték. Juhász Krisztián borászati termelésvezető elégedett a tőkék állapotával:

„- A vegetáció még nem kezdődött el, holott a sárgabarackok már virágoznak. A szőlőnél nálunk még a vegetáció nem indult be.
- És ez jó?
- Egyrészt igen, egy részt nem. Ha véletlenül lennének még nagy fagyok, amit nem mondanak, annak jó. De viszont már ennél a hőmérsékletnél a vegetációnak meg kellene indulnia.”

Egyes adatok szerint Szerbiában 22 ezer hektáron művelnek szőlőt.

szőlős
metszés
tőke

Most

22:43, Frissítve: 22:48

Ezüstérmes a kardozó Szatmári András

A budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság csütörtöki fináléjában a dél-koreai Oh Szang Uk 15-12-re győzött, ezzel övé lett az aranyérem.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.