Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Jó termést remélnek a szőlészek

2019-03-18
17:24
2019-03-19
10:48
Forrás
Pannon RTV
A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.

Fagykárok nélkül vészelték át a telet a szőlőtőkék. A vegetáció még nem indult el. Ha folytatódik továbbra is a kedvező időjárás a szőlőre nézve, az idén jó termést várhatunk.

A metszést akkor lehet elkezdeni, amikor nagyobb fagyoktól már nem kell tartani, ajánlják a szőlészek. Azonban résen kell lenni, nehogy meginduljon a növényben a nedvkeringés. Ilyenkor tapasztalják metszés közben a kezdő szőlészek, hogy a metszési felület könnyezni kezd. Ezért ajánlatos a metszés előtt megvizsgálni a rügyeket - javasolják a szakemberek.

Bóni László, borász, Szabadka: „A tavalyi év nagyon kibabrált velünk, a március végi fagy. Ugyanis látszik a szőlőn, a több éves szőlőtőkék elfagytak és alulról újra kezdtek hajtani. Tehát ez egy plusz munkát jelent, ugyanis el kell távolítani az elszáradt részeket minden tőkéről. Az új hajtásokat pedig ki kell válogatni, szelektálni, hogy meghagyjuk a jókat.”

Az egyik királyhalmi borászatban 7 hektáron termesztenek elsősorban kadarkát, amely nehezen viseli a sok csapadékot. Ám az ősz óta tartó szárasság már ennek a fajtának sem kedvez. Ebben a szőlőben a metszési munkák kétharmadát már elvégezték. Juhász Krisztián borászati termelésvezető elégedett a tőkék állapotával:

„- A vegetáció még nem kezdődött el, holott a sárgabarackok már virágoznak. A szőlőnél nálunk még a vegetáció nem indult be.
- És ez jó?
- Egyrészt igen, egy részt nem. Ha véletlenül lennének még nagy fagyok, amit nem mondanak, annak jó. De viszont már ennél a hőmérsékletnél a vegetációnak meg kellene indulnia.”

Egyes adatok szerint Szerbiában 22 ezer hektáron művelnek szőlőt.

szőlős
metszés
tőke

Most

13:37, Frissítve: 13:45

Ünnepi kavalkád a piacon

A hagyomány szerint az ortodox nagypénteken egyedül a húsvéti előkészületek engedélyezettek, amit megérezhetett mindenki, aki kilátogatott ma a szabadkai Tejpiacra.
12:50, Frissítve: 13:34

Ünnepi ügyeletek

Munkaszüneti nap van ma Szerbiában az ortodox húsvéti ünnepek miatt. A közvállatok és intézmények többsége ügyeletet tart. Ez hétfőre is vonatkozik

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.