Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

2021.03.01
09:53
2021.03.01
17:17
Forrás
Pannon RTV
Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A legnagyobb felvásárlóik továbbra is az arab országok, valamint Bosznia-Hercegovina. Emellett a hazai piac felől is nagy az érdeklődés a párosujjú patások húsa iránt.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Raffai Csaba negyven éve foglalkozik juhtenyésztéssel. Jelenleg több mint kétszáz törzskönyvezett Wittenberg fajta juhot tart. A moholi gazda emellett 30 hektáron földműveléssel is foglalkozik. Jelenleg a birkák és bárányok alacsony ára miatt nehézkes a tartásuk - mondja.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Raffai Csaba, gazda, Mohol: „A baj most az, hogy a bárányár, ami tavaly 3 euró volt, az most 270 dinárról indult és lefelé halad. Ez az egyik baj, a másik baj, amit szerintem, mint jószágosok mindenki elmondhat, az pedig a takarmányárak. Ilyen árakra nem is nagyon emlékszek, pl. kukorica árakra, ami most van.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években országszerte, így Vajdaságban is, terjed a birkatenyésztés. A gazda szerint a tavalyi év rendkívül rossz volt, mert az eladási ár nem fedte a termelési költségeket. A mezőgazdasági minisztérium jelenleg a birkák után mintegy 7000 dinár, a bárányok után pedig 2000 dinár támogatást nyújt a gazdaságoknak.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Raffai Csaba, gazda, Mohol: „Juhokat adom külföldre is, Boszniába és az araboknak, de adom helyi henteseknek, vágóhidaknak. Hivatalosan, mert ezek törzskönyves jószágok, és így kapom a bárányok utáni támogatást.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Raffai Csabától továbbá azt is megtudtuk, hogy az állami támogatások igénylése mellett többször is sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítvány pályázataira. A támogatások nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy továbbra is kitartson a juhtenyésztés mellett.

juh
juhtenyésztés
mezőgazdaság

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!