Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kárt okozhat a fagy a kalászosokban

2020.03.25
12:39
2020.03.25
16:46
Forrás
Pannon RTV
A szokatlanul későn érkezett havazás miatt aggódnak a vajdasági gazdák. Attól tartanak, hogy a fagyok kárt okoznak a szárba szökkenés előtt álló kalászosoknak és az olajrepcének.

A szakemberek már a gombabetegségek megjelenésére hívják fel a figyelmet.

Milinszki Pál gazdálkodó szerint a nedvességre szüksége van a gabonának, a repcének és a termőföldnek is, de a hirtelen jött lehűlés károsíthatja a szárba szökkenés előtt álló búzát: „Ebben a fázisban nem igazán szeretik a mínusz körüli, nulla alatti hőmérsékleteket. Reméljük, nem lesz komoly negatív következménye.”

A dél-bácskai körzetben az elmúlt két nap alatt körülbelül 10 centiméter hó hullott. Ez elegendő ahhoz, hogy a kalászosokat megóvja a reggeli fagytól, de az olvadást követően a gombabetegségek tömeges megjelenésével kell számolni.

Németh Alfréd, agrármérnök, Újvidék: „A gabona egész jó strapa bíró, és a hideget meg a száraz fagyot ebben a stádiumban elég jól elbírja. Ha a hó elmúlik, és megindul a felmelegedés, ajánlanám a gazdáknak, hogy kimenjenek a parcellára, megnézzék azokat, főleg a gombás betegségek megjelenése miatt, ha adott az alkalom, akkor permetezni kell.”

A szakember azt is elmondta, hogy a jelenlegi időjárás nem késlelteti a tavaszi kapásnövények vetését, mert az optimális idő április első napjaiban kezdődik. A csapadék viszont jól jött a mélyebb talajrétegek nedvességháztartásának feltöltéséhez.

gabona
búza
kalászosok
olajrepce
fagy

Most

Népszerű