Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kellene a hó a földekre

2022.01.20
06:58
Forrás
Pannon RTV
Hiányzik a hó a földekről. Január elején rekordokat döntött a szokatlanul enyhe időjárás. Ennek csak a gazdák nem örülnek, hiszen a hideg hiányában egyre több az áttelelő kórokozó, melyek a tavasz kezdetével azonnal károsítani kezdenek.

Az utóbbi időben egyre nagyobb kihívást jelent a növényvédelem, amire a gazdáknak fokozottan oda kell figyelni. Amikor nincs igazi tél, akkor elég sok kártevő megmarad és sokkal többet kell vegyszerezni. A kalászosok tűrhető állapotban vannak, bár a legtermészetesebb állapota a búzának is az lenne, ha legalább egy hónapot hó alatt töltene - mondják a gazdák. Baté Lukács lassan negyven éve zöldség és gabona termeléssel foglalkozik. Elmondta, a földeknek azok a hidegek voltak ideálisak, amelyek gyermekkorában voltak: „Ami mifelénk a ’60-as, ’70-es években volt, azok voltak az igazi telek, ami tulajdonképpen a földnek is jól jött. A felszíni kártevőket tönkretette, mert megfagytak. Most évtizedekre kell megint csak visszamenni, hogy kisebb a téli hideg, ami a mezőgazdaságnak nem olyan nagyon jó. Legalábbis a mi tájainkon.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A január első hetében tapasztalt szokatlanul enyhe időjárást követően a gazdák szerencséjére volt egy kis hótakaró, ami egy hétig tartotta is magát. Ezért a fagyok, amelyek eddig voltak, nem okoztak különösebb károkat a szántóföldi növényeknél. A gyümölcsök még a téli nyugalmi állapotban vannak, rájuk ezek a hidegek nem kéne, hogy hatással legyenek – mondta Bognár Pásztor Hajnalka. A szabadkai városi tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja, növényvédelmi szakmérnök szerint gondot jelenthet még a nagy hőmérséklet ingadozás: „Ez abban nyilvánul meg, hogy egy ilyen szép napos nap után sokkal hidegebb napok következnek. Jóformán mindenkinek, aki szabad ég alatt termel, adaptálódnia kell az új körülményekhez.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az elkövetkező időszakban a meteorológusok lehűlést jósolnak. Ha csapadék nélküli fagyokra számítunk, akkor az árpánál mínusz 15 foknál kezdődnek a kifagyási problémák, a búza ennél többet, mínusz 20 fokot is kibír, ha jó kondícióban van és a vetés optimális időben történt. A változó klímához alkalmazkodni úgy lehet, hogy a gazdák bekalkulálják a veszteséget a termesztésbe, vagy áttérnek olyan kultúrákra, amelyek kevésbé vannak kitéve a negatív meteorológiai hatásoknak.

föld
mezőgazdaság
Föld
hideg
fagy

Most

18:18, Frissítve: 18:28

Spanyol Nagydíj - Leclerc a pole pozícióban

A világbajnoki pontversenyt vezető Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte a Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Népszerű