Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Késik a helyi földieper - még mindig nem került piacra

2021.05.11
16:55
2021.05.11
17:14
Forrás
Pannon RTV
Javában értékesítik már a piacokon a pirosló földiepret, de többnyire még a külföldről importált, illetve a Dél-Szerbiából származó epret tudják megvásárolni a vevők.

A termelők szerint térségünkben a tavaszi fagyok károkat okoztak az ültetvényeken, így egy hónap lemaradásban van a gyümölcs érése.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az elmúlt időszakban már a piacokon is megjelentek az epret kínáló árusok. Az importból származó, illetve az itthon, ám fólia alatt termesztett szamóca kilónkénti ára jelenleg 400-500 dinárba kerül. A szabadföldön termett, hazai földieper leginkább majd május közepétől június közepéig lesz kapható.

Tóth Ugyonka Klaudia zentagunarasi epertermesztő: „Gondolkodtunk nagyban is eladni, de eddig mindig sikerült piacokon eladni itt a környező falvakban, illetve vitték háztól is vagy nagyobb rendelés esetén mi magunk vittük el.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zentagunarasi Tóth Ugyonka házaspár közel 2000 négyzetméteren 3 éve termeszt földiepret, és elmondásuk szerint az évenkénti hozam körülbelül 2 tonnát tesz ki. Idén 6000 tő földiepret palántáltak el.

Tóth Ugyonka Rudolf: „Van rajta haszon, megéri, olyan formában biztos, csak nem éri meg kézzel szedni, hanem géppel inkább, ha valakinek a szántóföldi növénytermesztésben van nagyobb földterülete, akkor. Megéri akkor is, ha tesz nagyobb területet, tehát ha tenne az ember 3-4-5 holdat direkt kiszállításra külföldre, kamionokat bírna tölteni naponta, akkor nagyon megérné.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A család szerint egyre nehezebb a földieper termesztéssel foglalkozni, hiszen kétkezi munkát igényel és alig akad már munkaerő a térségben.

földieper
eper
piac
termesztés

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:09, Frissítve: 17:24

Áldatlan állapotok uralkodnak Horgoson

A faluban egyre több a migráns - panaszolják a helyiek. Azt mondják, a helyzet tarthatatlan. Az észak-bácskai településről már több hónapja nem gyűjtötték be, és nem szállították el a feltorlódott illegális bevándorlókat.
16:06, Frissítve: 17:31

A segítség házhoz megy

Elindult a Vajdasági Magyar Szövetség terepi kampánya, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a kettős állampolgároknak, akik eddig még nem regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékbe, de jövőre szeretnének szavazni.

Népszerű