Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Késik a helyi földieper - még mindig nem került piacra

2021.05.11
16:55
2021.05.11
17:14
Forrás
Pannon RTV
Javában értékesítik már a piacokon a pirosló földiepret, de többnyire még a külföldről importált, illetve a Dél-Szerbiából származó epret tudják megvásárolni a vevők.

A termelők szerint térségünkben a tavaszi fagyok károkat okoztak az ültetvényeken, így egy hónap lemaradásban van a gyümölcs érése.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az elmúlt időszakban már a piacokon is megjelentek az epret kínáló árusok. Az importból származó, illetve az itthon, ám fólia alatt termesztett szamóca kilónkénti ára jelenleg 400-500 dinárba kerül. A szabadföldön termett, hazai földieper leginkább majd május közepétől június közepéig lesz kapható.

Tóth Ugyonka Klaudia zentagunarasi epertermesztő: „Gondolkodtunk nagyban is eladni, de eddig mindig sikerült piacokon eladni itt a környező falvakban, illetve vitték háztól is vagy nagyobb rendelés esetén mi magunk vittük el.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A zentagunarasi Tóth Ugyonka házaspár közel 2000 négyzetméteren 3 éve termeszt földiepret, és elmondásuk szerint az évenkénti hozam körülbelül 2 tonnát tesz ki. Idén 6000 tő földiepret palántáltak el.

Tóth Ugyonka Rudolf: „Van rajta haszon, megéri, olyan formában biztos, csak nem éri meg kézzel szedni, hanem géppel inkább, ha valakinek a szántóföldi növénytermesztésben van nagyobb földterülete, akkor. Megéri akkor is, ha tesz nagyobb területet, tehát ha tenne az ember 3-4-5 holdat direkt kiszállításra külföldre, kamionokat bírna tölteni naponta, akkor nagyon megérné.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A család szerint egyre nehezebb a földieper termesztéssel foglalkozni, hiszen kétkezi munkát igényel és alig akad már munkaerő a térségben.

földieper
eper
piac
termesztés

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29, Frissítve: 12:00

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.
08:52

Megfékezték a tüzet a čačaki Sloboda lőszergyárban

Erős robbanás rázta meg Čačakot szombaton 20 óra körül. Az erős detonációt több kisebb is követte. A robbanás a Sloboda lőszergyár területén történt. A keletkezett tüzet az illetékeseknek sikerült eloltaniuk. Éjjel nem volt újabb detonáció.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.