Ugrás a tartalomra

Kevesebb kukoricát vetnek Magyarkanizsa községben

2023.04.19
13:01
2023.04.19
17:03
Forrás
Pannon RTV
Csökken a kukoricával bevetett területek száma Magyarkanizsa községben. A tavalyi aszályos év miatt sok gazda inkább búzát, árpát vagy olaj repcét vetett az ősszel.

Kevés csapadék esett a tavalyi évben, így kevés termést is tudtak a termelők betakarítani. Az idei évben már sok gazda igyekezett olyan vetőmagokat választani, amelyek szárazságtűrőbbek. Mégis a szakemberek úgy vélik, hogy a gazdáknak több fajta és típusú vetőmagból kellene összeállítani a vetésterületet.

Mészáros Áron magyarkanizsai vetőmag forgalmazó: „A megfelelő csoportot kell kiválasztani, balanszba rakni őket, de korábbi hibrideket is rakni és kicsit későbbieket is persze beletenni, mert nem minden év egyforma, mindig van egy kis klímaváltozás is hol jó, hol rossz felé, ezért kell többféle csoportot kombinálni.”

Jelen pillanatban a földek túlnyomórészébe a Tisza-menti község határában kalászos és olaj repce van vetve. A kenyérgabona a tavalyi évben igaz kevesebbet tudott teremni, viszont még is több nyereséget tudtak a gazdák ezekről a parcellákról betakarítani, mint a kukorica földekről. Az eladott vetőmagok számából az is kiderül, hogy legalább 20 százalékkal kevesebb lesz a szójával bevetett területek száma, viszont a gazdák ebben az évben is nagy bizalmat szavaznak a napraforgónak, így ennek a kultúrnövénynek nem fog csökkenni a vetésterülete – emelte ki Borsos Csaba. Az adorjáni vetőmag forgalmazó hozzátette:  „Itt Észak-Vajdaságban sokkal több kalászos van a határban, mint az előző években. Valamint rekord nagyságú terület van olaj repcével bevetve. Ez alapjáraton mindjárt azt jelenti, hogy a kukoricának a vetésterülete jóval lecsökkent, mintegy 35 százalékos területi csökkenésről beszélhetünk.”

A felvásárló elmondta, a 2022-es gabona árak igen magasak voltak, igaz a terméshozam sokkal kevesebb volt, de valamelyest az árak ezt egyensúlyban tudták tartani, viszont a jelenleg kialakult gabonapiaci árak már nem ezt mutatják. Ugyanis bizonyos felvásárló cégek a napokban megjelentették az előre, még zölden lekötött termények árait. Az árpa tonnáját 150, a búzáét közel 180 míg a repcét 360 euróért vásárolnák meg.

mezőgazdaság
Borsos Csaba
Mészáros Áron
kukorica
Magyarkanizsa

Most

21:05, Frissítve: 21:14

Szédületes mérkőzést hozott a 173. örökrangadó

Szenzációsan kezdte a szerbiai labdarúgó Szuperliga 2023/24-es idényének rájátszási szakaszát a Crvena zvezda a Partizan ellen. A drámai összecsapáson 3:2-re nyertek a piros-fehérek, és 10 pontra lógtak el a fekete-fehérektől.
19:25, Frissítve: 19:33

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának második szombati mérkőzésén.
17:07, Frissítve: 19:09

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.