Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Komoly gazdasági károkat okozhat a madárinfluenza

2021.12.10
15:06
2021.12.10
20:31
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre nincs pánik Temerinben, ahol madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat találtak. A szakemberek szerint érdemes óvatosnak lenni a betegséggel. Akár emberre is átterjedhet a fertőzés.

A betegség komoly gazdasági károkat is okozhat, hiszen tömegesebb megjelenés esetén le kell ölni a beteg állatokat.

Pixabay/illusztráció

A madárinfluenza olyan fertőző betegség, amely áterjedhet emberre is. Környékünkön jelen van, de többnyire vadmadarakban lehet találni. Akkor lép fel nagy probléma, ha ez a vírus a házi szárnyasokban jelenik meg - mondja a szakember. Temerinben a miniállatkertben találtak fertőzött állatokat.

Dr. Horváth József, állatorvos, Szakállatorvosi Intézet, Szabadka: „A baromfifarmok bezártak kell, hogy legyenek. A külvilágtól elzárva, hogy a vadmadarak ne tudjanak bejutni a farmokra és ne tudják befertőzni az ottani állatokat. De a házilag tartott baromfikat is védeni kell, őket is bezárt helyen kell tartani etetni, valamint madárhálókkal kell megvédeni a kifutókat.”

Pannon RTV

Komoly gazdasági következményei lehetnek a madárinfluenzának. A kereslet csökkenése mellett nagy veszteséget okoz a vállalkozóknak a fertőzött egyedek leölése is.

Pásztor Róbert, elnök, KKT, Temerin: „Nem uralkodik pánik a temerini polgárok körében. Tudjuk, hogy egyszerű módszerrel fertőtleníteni lehet mindent. Kétszázalékos zsírszóda oldattal mindent lepermetezünk és meg vannak védve a dolgaink.”

Pannon RTV

Leggyakrabban a fertőzött madarakkal való közvetlen kontaktus során terjed, de az Ismeretlen egészségi státussal rendelkező, újonnan beszerzett baromfi is veszélyes lehet.

A megbetegedett szárnyasokon számtalan jel mutatkozhat, mint táplálék elutasítása, a fej, a nyak és a taréj dagadása, erős hasmenés, valamint légzőszervi zavarok. Az orvosok szerint, mint minden vírus, ez is hajlamos a mutációkra, ezért vigyázzunk magunkra, ha ilyen állat közelébe kerülünk.

Dr. Horváth József, állatorvos, Szakállatorvosi Intézet, Szabadka: „Mindenféleképpen használjunk kesztyűt a hulla gyűjtésnél, vagy azok megfogásánál. Mossunk kezet, ezáltal megakadályozzuk, hogy a vírus akár az emberre is átterjedjen.”

A madárinfluenza vírusa először 2014 novemberében jelent meg Európában. A szakemberek elmondták, hogy nálunk Kelebián van a legközelebbi hely, ahol fertőzésgócok alakultak ki, de egész Dél-Magyarországra is jellemző.

madárinfluenza
Temerin
vírus
Pásztor Róbert

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű