Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Komoly gondot okozhat a hosszan tartó hőhullám a mezőgazdaságban

2022.06.28
20:38
2022.06.28
22:10
Forrás
Pannon RTV
Az aszály miatt a búza is gyengén termett. A földművesek most attól félnek, hogy a kukoricán sem lesznek megfelelőek a csövek, így 50%-os terméskiesés is előfordulhat.

A nyári kánikula nemcsak az emberi szervezetre, hanem a mezőgazdasági növényekre is, mint például a kukoricára is negatívan hat. A napraforgó azon szántóföldi növények közé tartozik, amelyek jól tűrik a forróságot, azonban csapadékhiányban bennük is jelentős károk keletkezhetnek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A csantavéri Balog Zsolt földjén megkezdődött a kukorica címerhányása, a növény beporzásánál pedig a hőség hiányos kukoricacsöveket eredményezhet.

„A napraforgónál még egy átlagos termés összejöhet. Volt egy kis eső a hétvégén, neki az a szűk 10 liter is sokat jelentett. A kukoricánál pedig az elkövetkező időszakban a beporzás és a hőmérséklet lesz a döntő a termés szempontjából. Ha megég a beporzáskor és nem lesz továbbra sem csapadék, akkor a kukorica nagyon keveset fog teremni.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szintén csantavéri Balassa Miklós szerint akár 50%-os terméskiesést is okozhat a kukoricaföldeken a hosszan tartó kánikula.

„Ha a 31-32 foktól feljebb megy, gyorsan megfonnyad a levele, megperzselődik, elkezdődik a vegetáció, nem tudja befejezni és akkor mindjárt nincsenek csövek, nincsenek fejek, szemek, ez még a jövő kérdése. Nagyon félünk, hogy aszályos lesz, akkor rosszabbak lesznek talán, mint a búzavetések, mert azok is nagyon katasztrofálisak voltak.”

A most zajló búzaaratás sem okozott túl sok örömet a gazdáknak, a komoly aszály miatt gyenge a termés. Holdanként 20-25 mázsa búza termett.

kukorica
napraforgó
mezőgazdaság
Balog Zsolt
Balassa Miklós

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.