Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Konzervgyár nyílt Boldogasszonyfalván

2019-09-11
16:10
2020-01-31
18:42
Forrás
Pannon RTV
Négy millió euróból konzervgyár nyílt a zsablyai községi Boldogasszonyfalván, azaz Gospodjincin. A német Mamminger Konserven cég másfél év alatt építette fel a vállalatot és 250 munkást alkalmaz.

Fotó: Tanjug/Jaroslav Pap

Uborkát és paprikát dolgoznak fel, savanyítanak, csomagolnak és szállítanak ki a külföldi piacra. A tervek szerint jövőre 7 millió üveg savanyúságot exportálnak, és a termékpaletta is bővül – hangzott el az ünnepélyes megnyitón.

Feferoni paprikát válogat és rak konzerbe az a kétszázötven munkás, akit az új, német beruházásból felépült konzervgyár foglalkoztat. A vidék termelőinek nagy lehetőséget jelent a beruházás – mondta Oliver Ugrinaj, a cég szerbiai igazgatója: „Az első idény a befejezéséhez közeledik, sikeresnek ítélem meg. Szeretnénk fejleszteni, ezért számítunk az Önök támogatására és a jövőbeni sikerekhez szükséges az együttműködés.” 

A német beruházó már hat éve együttműködik a hazai termelőkkel. Most 4 millió euróból építette meg a gyárat, így a Szerbiával való gazdasági kapcsolatok erősödnek – mondta Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete: „A cégek egyebek mellett nagyra becsülik a munkások törekvését, a fejlesztésekre való készséget, valamint hisznek Szerbiában, hiszen egy kiváló helyet jelent a beruházásokra.”

A tartományban két éve lendületesebb a feldolgozóiparba való beruházás. Csak az idén 8,8 százalékos növekedés tapasztalható az ágazatban – mondta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: „Hazánkban megfelelő feltételek vannak a termény-feldolgozásra. Két éve az élelmiszeriparban visszaesést tapasztaltunk, de a kormány időben meghozta azt a rendeletet, amely hozzájárul ennek az ágazatnak a támogatásához és hiszem azt, hogy a jövőben a hazai bejegyzett gazdaságok is a feldogozásba fognak fektetni, nem pedig csak a nyersanyagtermelésbe.”

A feldolgozóipar fellendüléséhez szükséges az idénymunkások nyilvántartásba vétele és a beruházás támogatása, az új technológiák alkalmazása - mondta az ünnepélyes megnyitón Branislav Nedimović, szerb mezőgazdasági miniszter: „Az a mezőgazdaság, amelyhez nem tartozik logisztika vagy feldolgozás, nem ér semmit. Mi világviszonylatban rekordtermésekkel büszkélkedhetünk, de ha nem szállítunk ki és nem dolgozzuk fel a termékeinket, nem érünk el eredményt.” 

A boldogasszonyfalvi konzervgyárban az uborka mellett paprikát és más zöldséget is feldogoznak, jövőre pedig a tervek szerint 7 millió üveg savanyúságot szállítanak a külföldi piacra.

Boldogasszonyfalva
Gospodjinci
konzervgyár
Manninger Konserven
Branislav Nedimović
Thomas Schieb
feferoni
Igor Mirović

Most

22:57

Akvarell városképek

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban nyílt meg Kovács Flórián akvarellfestő első festménykiállítása. Flórián elsősorban fényképész és a fotói kiindulópontot jelentenek a festészetében is.
22:07, Frissítve: 22:53

Falusi turizmus Kisoroszon

Egyre népszerűbb a falusi turizmus. A csendes kis vidéki élet teljesen kikapcsolja az embert, emellett jobban megismerheti a helyiek szokásait és hagyományait.

Népszerű