Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Korszerű gépek és újítások kellenek

2022.05.24
19:33
Forrás
Pannon RTV
Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

A vásárlási szándék nem maradt el egy gazdánál sem, mert az újítások nélkül már nem lehet versenyképesen termeszteni - mondta Drobnyik Lajos, aki Tiszakálmánfalváról érkezett a kiállításra: „Traktorba szeretnék navigációt, hogy el tudjuk érni a maximális hozamot a termelésben.”

Pannon RTV

Tóth Sándor bácsfeketehegyi gazdálkodó vetőgépet szeretne vásárolni: „A kapcsolható eszközök ára emelkedtt 50-70 százalékkal az elmúlt évekhez viszonyítva. Érdeklődünk bizonyos újítás céljából.”

Pannon RTV

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének meghívására érkeztek vendégek Felvidékről és Erdélyből is. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete az új technológiák megismerése reményében látogatott el a vásárra – mondta Fazakas Miklós, elnök: „Úgy gondoljuk, hogy van mit látni, van mit tanulni, még úgy is, hogy ez egy Unión kívüli mezőgazdaság, de ugyanakkor az is látszik, hogy ez egy olyan mezőgazdaság, amely a saját lábán áll, nem támogatásból és ingyen pénzből él.”

Pannon RTV

A vajdasági kis családi vállalkozások a Prosperitati Alapítvány jóvoltából mutatkozhatnak be a vásáron. Török Erzsébet Bácsfekethegyről a méztermékeit ismerteti: „Nagyon sok látogató van, nagyon sok érdeklődő, rengeteg ember meglátogatja a vásárt, jönnek, nézelődnek, ha kérnek, mi szívesen kóstoltatunk, úgyhogy mi nagyon elégedettek vagyunk.”

Pannon RTV

A vásáron kiállított gépóriások és új berendezések ára igencsak megterhelik a gazdálkodók pénztárcáját, de ennek ellenére még a pályázati lehetőségek hiányában is szükségesnek tartják az újításokat – mondta Kiss Imre, a Kite kft vezérigazgatója: „A terményárak egyre magasabbak, a gépek gyártói is emelik az árakat, mert a nyersanyag árak is egyre inkább emelkednek. Azt gondolom, hogy be kell fektetni ahhoz, hogy az új gép, a modernebb gép termeljen, pénzt hozzon a gazdaságnak.”

Pannon RTV

A rendezvényen idén sem marad el a vásári nyereményjáték, amelyen öt szerencsés nyertest sorsolnak majd ki csütörtökön délután. Egy permetezőgép, egy műtrágyaszóró, egy traktorpótkocsi és két traktor várja a gazdáját.

Újvidéki Mezőgazdasági Vásár
gép
pályázat
vásárlás

Most

18:10

Fagyos napok jönnek

Szerdáig fagyos napokra készülhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -2 fok körül mozog majd Szerbiában.
14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.