Ugrás a tartalomra

Korszerű gépek és újítások kellenek

2022.05.24
19:33
Forrás
Pannon RTV
Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

A vásárlási szándék nem maradt el egy gazdánál sem, mert az újítások nélkül már nem lehet versenyképesen termeszteni - mondta Drobnyik Lajos, aki Tiszakálmánfalváról érkezett a kiállításra: „Traktorba szeretnék navigációt, hogy el tudjuk érni a maximális hozamot a termelésben.”

Tóth Sándor bácsfeketehegyi gazdálkodó vetőgépet szeretne vásárolni: „A kapcsolható eszközök ára emelkedtt 50-70 százalékkal az elmúlt évekhez viszonyítva. Érdeklődünk bizonyos újítás céljából.”

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének meghívására érkeztek vendégek Felvidékről és Erdélyből is. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros Szervezete az új technológiák megismerése reményében látogatott el a vásárra – mondta Fazakas Miklós, elnök: „Úgy gondoljuk, hogy van mit látni, van mit tanulni, még úgy is, hogy ez egy Unión kívüli mezőgazdaság, de ugyanakkor az is látszik, hogy ez egy olyan mezőgazdaság, amely a saját lábán áll, nem támogatásból és ingyen pénzből él.”

A vajdasági kis családi vállalkozások a Prosperitati Alapítvány jóvoltából mutatkozhatnak be a vásáron. Török Erzsébet Bácsfekethegyről a méztermékeit ismerteti: „Nagyon sok látogató van, nagyon sok érdeklődő, rengeteg ember meglátogatja a vásárt, jönnek, nézelődnek, ha kérnek, mi szívesen kóstoltatunk, úgyhogy mi nagyon elégedettek vagyunk.”

A vásáron kiállított gépóriások és új berendezések ára igencsak megterhelik a gazdálkodók pénztárcáját, de ennek ellenére még a pályázati lehetőségek hiányában is szükségesnek tartják az újításokat – mondta Kiss Imre, a Kite kft vezérigazgatója: „A terményárak egyre magasabbak, a gépek gyártói is emelik az árakat, mert a nyersanyag árak is egyre inkább emelkednek. Azt gondolom, hogy be kell fektetni ahhoz, hogy az új gép, a modernebb gép termeljen, pénzt hozzon a gazdaságnak.”

A rendezvényen idén sem marad el a vásári nyereményjáték, amelyen öt szerencsés nyertest sorsolnak majd ki csütörtökön délután. Egy permetezőgép, egy műtrágyaszóró, egy traktorpótkocsi és két traktor várja a gazdáját.

Újvidéki Mezőgazdasági Vásár
gép
pályázat
vásárlás

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű