Ugrás a tartalomra
Pixabay/Hangela

Közgazdász: „Rio Tintókra” nemet kell mondani, de ne vessük el a lítiumkitermelés lehetőségét

2022.01.22
09:52
2022.01.22
13:04
Forrás
Blic
Szerbiának fejlődnie kell. A lítiumkitermelést nem szabad elvetni, csak teljesen más módon kell hozzáállni - mondja a Belgrádi Egyetem professzora.

Egy olyan vállalat, amilyen a Rio Tinto nem kell Szerbiának, de a lítiumkitermelésre szükségünk van - nyilatkozta Ljubodrag Savić közgazdász, a Belgrádi Egyetem professzora a Blic napilapnak. Előzőleg a környezetvédelmi tiltakozáshullámot követően a szerb kormány a céghez kapcsolódó összes engedélyt érvénytelenítette.

A Rio Tinto szegényebb országokat választ, ahol úgy gondolja, hogy nem kell különösebben befektetnie a környezetvédelembe - mondja Ljubodrag Savić. Ahol a cég megjelent, tevékenysége mindenhol pusztítással végződött. Viszont a szakember kiemeli, ő támogatja a lítiumkitermelést, mivel stratégiai jelentőséggel rendelkezik. Szerbiának fejlődnie kell - hangsúlyozza a közgazdász. A lítiumkitermelést nem szabad elvetni, csak teljesen más módon kell hozzáállni, nem úgy, ahogy azt a Rio Tinto teszi.

Rio Tinto
Ljubodrag Savić

Most

18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.