Ugrás a tartalomra
Belvíz
Pannon RTV/Dragam Miljanic

Közösen az aszály és a belvíz ellen

2019-09-24
14:48
2019-09-24
19:47
Forrás
Pannon RTV
Szerbia és Magyarország határon átnyúló IPA projektje az aszály és a belvíz vegetációra gyakorolt hatását vizsgálta.
Aszály

A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban alakulnak ki olyan szélsőséges időjárási helyzetek, amelyek komoly hidrológiai veszélyt jelentenek. Az aszály és a belvíz olyan tényezők, amelyek azonos mértékben érintik a Dél-Alföldet és Vajdaságot is. Ebben a témában valósított meg közös határon átnyúló IPA projektet Szerbia és Magyarország. A kétéves projekt lezárult, amelynek eredménye egy közös kutatóközpont és internetes platform.

IPA projekt

A Vajdaságot és Dél-Alföldet lefedő monitoringrendszer az aszály és a belvíz vegetációra gyakorolt hatását vizsgálja. Az adatokat műholdképek alapján rögzítik. A felvételeken jól látható a vízállás és a talaj víztartalma is. „A kutatás célja az volt, hogy automatikus formulákkal, illetve módszerekkel adjunk eredményt. Az adatok immár hétről-hétre műholdak által frissülnek. A központ csak annyi fenntartást igényel, hogy ellenőrizni kell a szerverek működését” - mondta Ladányi Zsuzsanna, az SZTE egyetemi adjunktusa.

A szakemberek egy akciótervet is kidolgoztak, amelynek célja az aszály- és belvízkárok csökkentése. A projektben részt vett az Újvidéki Egyetem, a Vajdasági Vizei Közvállalat és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. „Két évig állandóan kapcsolatban voltunk az érdekelt felekkel, a nyilvánossággal. Tájékoztattunk mindenkit a problémának, a klímaváltozásnak és a szélsőséges időjárási viszonyoknak a fontosságáról, valamint ezek következményeiről is, a szárazságról és a felgyülemlett belvizekről, amelyeket a klímaváltozás legsúlyosabb következményeként tartanak számon” - hangsúlyozta Minučer Mesaroš, az Újvidéki Egyetem docense.

A projekt összköltségvetése mintegy 860 ezer euró, ebből az Európai Unió több mint 720 ezer eurót biztosított.

aszály
belvíz
IPA projekt
Újvidék
Magyarország
Szerbia

Most

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.