Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Lesz mit pörgetni?

2020-05-22
22:48
2020-05-23
15:49
Forrás
Pannon RTV
A tavaszi szélsőséges időjárás miatt elfagyott az akác Újvidék környékén, így méz és jelentős jövedelem nélkül maradnak a méhészek.

Most a június végén virágzó napraforgóra kell felkészíteni a családokat, de a szárazságban a mezei virágok sem termelnek kellő mennyiségű nektárt, így kérdésessé válik az ágazat kifizetődősége.

Kaptárait vizsgálta meg ma Csolák Anita újvidéki kezdő méhész. Egyelőre édesapjával közösen vezeti a vállalkozást, de idővel saját gazdaságot szeretne. Az időjárási viszonyok miatt megcsappant a tavaszi hozam, de reméli, hogy lesz mit pörgetni, mert jó helyen van a méhesük: „Előnyt jelent az, hogy itt vagyunk a folyónál, a Dunához közel, mert itt a közelében virágzik a kőris, meg a gyalogakác, és így több hozamot tudnak a méhek behozni.”

Újvidéktől mindössze 15 kilométerre, a Fruška Gora egy elszigetelt részén a tavaszi fagyok elvitték az akácot. Király Károly így minden bizonnyal akácméz nélkül marad. Bízik abban, hogy a következő legelőre, a napraforgóra kellően fel tudja majd erősíteni a családokat: „Reménykedek abban, itt mindig szednek egy kis mezei mézet, lassan majd vegyítenek, és pörgetek majd egy keveset, ez valószínűleg akác- és mezei, keverék méz lesz, ami az első pörgetést illeti, de nem várok sokat. Van egy elektronikus mérlegem, időnként lekérem az állást, és sajnos nagyon kicsi a hordás, egy hét alatt 2-3 kiló, ami nem is nevezhető hordásnak.”

A méhészek elmondták, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárása megbolygatja a méhek biológiáját, ami a mézhozamon is meglátszik. Az utóbbi években alig érik el a kaptáronkénti 20-25 kiló átlagot, ami kevés jövedelmet jelent.

méhész
akác
Újvidék
fagy
méh
hordás
Fruška Gora
mezei

Most

Népszerű