Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Magyar-szerb együttműködéssel gyümölcsfeldolgozó üzem épül Ariljében

2019.03.12
15:34
2019.03.12
19:18
Forrás
Pannon RTV
A dél-szerbiai Arilje településen az alapkövet Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter és Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese közösen tették le.
Pannon RTV/Idei Sándor

A dél-szerbiai Arilje településen letették az alapkövét annak a gyümölcsfeldolgozó üzemnek, amely egy magyar és szerb együttműködési megállapodás eredményeként épülhet fel. Az alapkövet Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter és Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese közösen tették le. A jelenlegi tervek szerint a létesítményt még az év vége előtt be is fogják üzemelni.

Pannon RTV/Idei Sándor

Az üzemben elsődlegesen ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak majd fel. A helyiek azt remélik, hogy a befektetés nagy mértékben javítani fog a dél-szerbiai málnatermesztők jelenlegi helyzetén. Miloš Nedeljković, polgármester, Arilje: „Reméljük, hogy a problémák legalább egy része megoldódik majd, főleg a gyengébb minőségű gyümölcsök esetében. A tavalyi év is katasztrofálisra sikeredett a málnatermesztők körében. Miért? Azért, mert esett az eső, a minőség is alacsony szintű volt és emiatt a hűtőházak tulajdonosainak is gondjuk volt a felvásárolt gyümölccsel.”
 

Pannon RTV/Idei Sándor

A üzemet mintegy 3500 négyzetméter területen építik fel. A tervek szerint a létesítményben óránként 12 tonna gyümölcsöt is fel lehet majd dolgozni. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Tavaly egész évben folytak az előkészületei ennek a projektnek. Partnereket, cégeket kellett találnunk a magyar és a szerb oldalon is, amelyek jó üzleti eredménnyel rendelkeznek és amelyek képesek arra, hogy részt vegyenek egy ilyen projektek megvalósításában. Mi lesz ennek a projektnek az eredménye? Elsősorban az ipari málna és az egyéb gyümölcsök feldolgozásából nyert sűrítmények exportja.”       

Pannon RTV/Idei Sándor

A két fél megállapodása szerint az üzemből évente 5000 tonna feldolgozott málnát fognak exportálni Magyarországra a következő 10 évben. Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese elmondta, a projekt nem jöhetett volna létre, ha a két ország közötti kapcsolatok nem lennének olyan erősek, mint napjainkban: „Letettük az alapkövet, indul az építkezés és én azt remélem, hogy már idén a gyártósorok teljes üzemben tudnak zakatolni. Ugyanakkor ez csak egy első fecske, a megállapodásnak egy első gyümölcse. Szeretnénk folytatni ezt a munkát és éppen ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy felállít egy több, mint 30 millió eurós alapot, ami azt szolgálná, hogy magyar vállalatok szerbiai és nyugat-balkáni befektetéseit támogatjuk vissza nem térítendő támogatással, aminek során én hasonló üzemek sorát látom magam előtt megvalósulni a következő 2-3 évben.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az üzemben málnát, cseresznyét, szilvát és barackot is fel lehet majd dolgozni. A projektben résztvevő szerbiai cég tulajdonosa elmondta, kezdetben csak félkész termékeket gyártanak majd, de amennyiben igény mutatkozik, akkor a későbbiekben késztermékeket is szeretnének itt gyártani.   

Arilje
gyümölcsfeldolgozó
málna
Magyar Levente

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.