Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Magyar-szerb üzleti fórum, szakmai útmutatók az újvidéki mezőgazdasági vásáron

2022.05.23
15:20
2022.05.23
17:23
Forrás
Pannon RTV
Magyarország mint partnerország egyébként hétfőn a szabadkai Juhász zenekar kíséretében népzenével és néptánccal mutatkozott be a vásári látogatóközönségnek.

Szakmai fórumokat és tanácskozásokat tartottak ma az újvidéki mezőgazdasági vásáron. Kiosztották a Legjobb a Vajdaságból termékcímet, az organikus gazdálkodáshoz adtak szakmai útmutatókat, de megrendezték a hagyományos magyar-szerb üzleti fórumot is.

A drónok és a különböző robotok sok látogató tekintetét vonzzák a kiállításon, hiszen ma már nem csodaként beszélnek ezekről a technológiai vívmányokról a gazdálkodók és agrárszakemberek, hanem a versenyképes mezőgazdaság feltételeként.

Molnár Árpád, a Császárkert Kft. növényorvosa: "Az alapja ennek csak az odafigyelés és csinálni egy precíz talajmintát és egy precíz talajvízmintát és független tanácsadásra alapuló módszerekkel venni egy technológiát. Ez Szerbiában elindult, van javaslom mindenkinek, hogy próbálja meg és tanulja meg."

Pannon RTV

A digitalizációról szóló magyar-szerb üzleti fórumon száznál is több vállalkozás jelent meg, hogy a legújabb vívmányokról első kézből értesüljön.

Skapinyecz Péter, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője: "Ebben a gazdasági helyzetben, amikor minden anyag ára az egeket veri, a vetőmagoké, a műtrágyáké, a permetezőszereké, fontos az, hogy pontosan annyit, de csak annyit, de azt megkapja a növény, amire szüksége van."

Magyarország 12 év után ismét vállalta a vásár partnerországi szerepét. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke fontosnak tartja, hogy növekszik azoknak a magyar cégeknek a száma, akik Vajdaságban ruháznak be.

"A technológiának a fejlődését követik az itteni mezőgazdászok is, ez nem csak a vásári konferencián való megjelenéssel bizonyítható, hanem az elmúlt években, többek között a Prosperitatinál jelentkező több mint tízezer olyan pályázati beadvánnyal, amely sikerrel fejezte be az útját, amely új technológiának a bevezetését, modernebb eszközöknek a bevezetését, illetve megvásárlását eredményezte, ami mind azért fontos, hogy versenyképesek legyenek a termelők."

Pannon RTV

Magyarország és Szerbia között soha nem volt erősebb a gazdasági együttműködés és a jövőben ez csak fokozódni fog – fogalmazott Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

"2021-ben elértük a 3,8 milliárd eurós forgalmat, 2022-re vonatkozólag az első két hónapra vannak meg országokra lebontva az adatok. Ezekből az olvasható ki, hogy a magyar-szerb kereskedelmi forgalom tovább bővült, meglehetősen jelentős mértékben, én úgy gondolom, hogy 2022-ben egy újabb rekordot fogunk megdönteni."

Magyarország mint partnerország egyébként hétfőn a szabadkai Juhász zenekar kíséretében népzenével és néptánccal mutatkozott be a vásári látogatóközönségnek.

magyar-szerb üzleti fórum
Újvidék
mezőgazdasági vásár

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű