Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Megkérdeztük a gazdasági szereplőket, hogy mit szólnak a támogatáshoz

2021.02.17
18:11
2021.02.17
20:45
Forrás
Pannon RTV
Az új intézkedések értelmében a mikro-, kis-, közép és nagyvállalatok három hónapon át fél-fél minimálbért kapnak foglalkoztatottanként, az idegenforgalmi szektor dolgozói pedig ezenfelül még plusz egy teljes minimálbért kapnak.

Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap hivatalosan is bemutatta a polgároknak és a gazdaságnak szánt legújabb segélycsomagot, amely a tavalyihoz hasonlóan a munkahelyek megőrzésére és a járvány miatti válság enyhítésére irányul.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az éttermek, pizzériák és kávézók munkaideje továbbra is korlátozva van, este 8 óráig tarthatnak csak nyitva. Sokan átálltak a házhoz szállításra, mások a csőd szélére kerülve becsuktak. Rendezvényeket továbbra sem lehet szervezni a vendéglátóipari egységekben, és csak korlátozott számú vendéget fogadhatnak.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A hajdújárási Hedera étteremnek egyelőre sikerült talpon maradnia, de nehéz időket él meg a vendéglátás. Így mindenfajta állami támogatás jól jön, mondta Remete Márta, az étterem igazgatója. „Tíz állandó munkásunk van, nem bocsájtottunk el, annak reményében, hogy nemsokára teljes erővel tudunk tovább működni. A jó munkaerőt pedig nem szeretnénk elszalasztani. Mert jó munkásokat elég nehéz találni, így ha beindulunk, meglegyen az összeszokott csapatunk.
Az állami támogatás, a háromszor fél minimálbér végülis valahol segítség, mert elég nehezen tudjuk őket fizetni.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A szabadkai Fontana Kft. fürdőszoba berendezések kis- és nagykereskedelmével foglalkozik, több mint harminc dolgozójuk van. Szerencsére munkájuk most is akad bőven. Tavaly is igényelték az állami támogatást, és most is fogják - mondta Márton Zoltán, a Fontana Kft. kereskedelmi igazgatója. „Nem bocsájtottunk el senkit, sőt bővült a csapatunk. Mindemellett bármilyen segítség, úgy gondolom, hogy jól jött, akár a tavalyi évre tekintve, akár a mostani aktuális dolgokat tekintve, mindenféleképp pozitív dolognak tartjuk ezt. A fizetések nem csökkentek, igyekeztünk ezt is az ellenkező irányba elmozdítani.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A legújabb intézkedések értelmében a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok három hónapon át, fél-fél minimálbért kapnak foglalkoztatottanként. Így egy-egy alkalmazott után összesen nagyjából 48 000 dinárt utalnak nekik - közölte csütörtökön Siniša Mali, szerb pénzügyminiszter. „Az első átutalás április 8-án várható, a márciusra vonatkozó bérek kifizetésekor. Tehát a csomag márciusra, áprilisra és májusra érvényes. Minden rá következő hónapban lesz kifizetve, tehát a minimálbér 50 százaléka, minden foglalkoztatott után, azoknak a munkáltatóknak, akik ezt igénylik, az előző hónapra.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Mali hozzátette, a jelentkezés nagyon egyszerű, március elsejétől az adóhivatal oldalán lehet jelentkezni egy egyszerű űrlap kitöltésével. Mindig az előző hónapban kell tehát a munkáltatóknak jelezniük, ha igénylik a következő havi támogatást. Külön szektortámogatásban részesülnek a turisztikai munkások, az idegenforgalmi ügynökségek, a szállodák üzemeltetői és az idegenvezetők. A háromszor fél minimálbéren kívül júliusban még egy egész minimálbérre is számíthatnak, vagyis egy-egy foglalkoztatottra egybevéve körülbelül 80 000 dinárt kapnak.

Tavaly a szerb kormány a cégek, a vállalkozók és a mezőgazdasági termelők számára halasztott fizetési lehetőséget kínált fel, a koronavírus miatt kialakult válság enyhítésére. Az akkor halasztást kért gazdasági szereplőknek most kellett az első részletet törleszteni. A hátralékot 24 hónap alatt lehet kifizetni, úgy, hogy emellett az éppen esedékes adó- és járulékkötelezettséget is ki kell egyenlíteni az érintetteknek.

A járványhelyzet miatt kialakult válság kezelésére Szerbia eddig két gazdasági csomagot hozott meg. A most tavasszal kezdődő harmadik intézkedéscsomaggal együtt összesen 953 milliárd dinárt, vagyis mintegy 8 milliárd eurót költ arra, hogy enyhítse a járványhelyzet következményeit mind a gazdasági szereplők, mint pedig a lakosság számára.

A Közügyek hírháttérműsorunkban további információkat találhatnak a gazdaságélénkítő intézkedésekről:

támogatás
járványkezelés
intézkedés
gazdaság
vállalat
minimálbér

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.