Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Megkezdődött az árpa aratása

2019-06-17
17:10
2019-06-17
17:44
Forrás
Pannon RTV
A felvásárlók egyelőre 16 dinárt fizetnek kilogrammjáért, amennyiben a szem nedvességtartalma nem haladja meg a 14 százalékot.

A hétvégén a ludasi határban csak kisebb területekről aratták le az árpát. Továbbra is gond ugyanis a szem nedvességtartalma, amely sok helyen még 19 és 21 százalék között van. 16 százalék feletti nedvességtartalom felett ugyanis nem veszik át az árpát a felvásárlók. 14 százalékig fizetik ki a garantált, 16 dináros árat. 15 százalékos nedvességtartalom esetében egy, 16 százalékos nedvességtartalomnál további egy százalékot vonnak le.

Egyelőre csak kis mennyiségű árpa halmozódott fel a ludasi hangárban. Aladics Tibor felvásárló a helyi mázsaházban a mintaként learatott szemek nedvességtartalmát ellenőrzi. A parcellák többségén még a megengedett határérték feletti az árpa nedvessége, mutatta stábunknak a mérés eredményeit. Hoztak viszont olyan learatott árpát is, amelynek nedvességtartalma alig 13 százalékos, ez kiváló. A termelőket azonban türelemre inti. Aladics Tibor hozzátette: valószínűleg az lesz a helyzet, mint tavaly, hogy az árpa aratása elhúzódik, a búzáé pedig előbb elkezdődik, így egybefolyik majd a munka.

Az árpa egy része kisarjadt, azaz nagyon sok helyen újra kizöldült, ez elodázza az aratását, mert ki kell várni, hogy a sarjak is beérjenek – magyarázta Raffai János palicsi termelő. Hozzátette, hogy ellenkező esetben magas marad a szem nedvességtartalma. A termelő azt mondta, ha nem lesz nagyobb csapadék, akkor is csak két hét múlva kezdheti meg az árpa aratását.

Vannak azonban olyan árpaföldek Észak-Bácskában, ahol már beért az árpa. Az egyik szabadkai felvásárlóállomásra sorra érkeznek a termést átadó termelők. A cég menedzsere szerint nincs mit várni az aratással.

Zlatko Vojnić, felvásárló, Szabadka: „A termelők nagyobb része ma kezdi aratni az árpát. Az árpa minősége egyelőre elég jó, ami a nedvességet illeti. A nedvességtartalom általában 12-13 százalékos.”

A következő néhány napra jósolt esőzések miatt jó lenne, ha a termelők igyekeznének az aratással, tanácsolta a szakember.

árpa
aratás

Most

13:19, Frissítve: 14:02

Népszerű a szabadkai nagybani piac

Nem ritkán más városokból is a szabadkai nagybanira járnak a vásárlók, mert itt elmondásuk szerint az őstermelőktől jutányos áron szerezhetik be a friss zöldséget és a gyümölcsöt.
13:05, Frissítve: 14:14

Halnapok Szabadka központjában

Második alkalommal szervezték meg a Halnapok elnevezésű rendezvényt Szabadkán, a Szentháromság-szobor előtti sétányon, a Városháza szomszédságában.
12:59, Frissítve: 13:04

Monodrámáktól hangos Óbecse

Elkezdődött szerda este Óbecsén a 7. Be:femon, azaz az Óbecsei Monodráma Fesztivál. Szombatig hét előadást láthat a közönség.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.