Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megnyitották a Regionális Innovációs Startup Központot Szabadkán

2019-12-06
13:25
2019-12-06
18:27
Forrás
Pannon RTV
Rendkívül sikeresek lehetnek azok a fiatalok, akik már egyetemista korukban belekezdenek valamilyen innovatív startup vállalkozásba.

Ez hangzott el ma a szabadkai Regionális Innovációs Startup Központ megnyitóján. Az eseményen részt vett Palkovics László, Magyarország innovációs és technolóigai minisztere, valamint Nenad Popović, innovációval és technológiai fejlődéssel megbízott szerb tárca nélküli miniszter.
A Regionális Innovációs Startup Központ legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtson azoknak a fiatal, pályakezdő vállalkozóknak, akik akár már egyetemista korukban megpróbálnak saját vállalkozást beindítani, és legfőképpen innovatív megoldásokban, illetve ötletekben gondolkodnak. Ebben mentorok, illetve a szabadkai Közgazdasági Egyetem tanárai segítik őket.

A kétszintes központ a Közgazdasági Kar szomszédságában és szárnyai alatt működik majd. Ilyen intézményeket korábban csak nagyobb egyetemi városokban, mint például Belgrádban vagy Újvidéken alapítottak - emelte ki Nenad Popović, innovációval és technológiai fejlődéssel megbízott szerb miniszter: „Szerbia legnagyobb potenciálja a mérnökeiben van. Nálunk nincs kőolaj- és gázkitermelés, de vannak kiváló mérnökeink, kiváló közgazdászaink, és logikus, hogy a kisebb közösségekben is azon fáradozunk, hogy minél több startup céget hozzunk létre, és minél több innovatív vállalatot.”

A központ hálózatba kerül az ország többi technológiai parkjával, így egy másik városban megtartott szakmai előadást egyidejűleg figyelemmel kísérhetnek Szabadkán is. Anyagi, mentori és marketingtámogatást is kapnak az új vállalkozások az államtól és a helyi önkormányzattól is - jelentette ki Popović. Az ötletből szolgáltatások termékek jönnek létre. Szerbia sokat fektet a tudományos fejlődésbe, a digitalizációba és a robotikába - hangoztatta a tárcavezető, aki elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről.

Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter kiemelte: azért lehet ilyen sikeres Szerbia és Magyarország is, mert szerb kollégájával együtt a gazdasági életből került a posztjára, a témához jól értő szakemberként.
„Amit miniszter úr elmondott, Magyarországon ugyanez jellemző, nekünk sincs kőolajmezőnk, nincs vasércünk, ami van, az a képzett emberek sokasága, ily módon aztán az, hogy Magyarországon ne csak gyártsunk, hanem magas hozzáadott értékű tevékenységet is folytassunk, kutatásfejlesztés, ez a kormány egyik kiemelt célja.”

Hozzátette: most jelent meg a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi értékelése, amely szerint Magyarország a világ egyik legfejlettebb technológiával rendelkező országa. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy idén Magyarországon 5 százalékkal nőtt a gazdaság. Ezért fontos olyan szakembereket képezni, akik már egyetemista korban olyan vállalkozásokat indítanak, amelyek innovatív megoldásokban gondolkodnak - szögezte le Palkovics László.

Regionális Innovációs Startup Központ
megnyitó
Szabadka
Palkovics László

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.