Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megnyitották a Regionális Innovációs Startup Központot Szabadkán

2019-12-06
13:25
2019-12-06
18:27
Forrás
Pannon RTV
Rendkívül sikeresek lehetnek azok a fiatalok, akik már egyetemista korukban belekezdenek valamilyen innovatív startup vállalkozásba.

Ez hangzott el ma a szabadkai Regionális Innovációs Startup Központ megnyitóján. Az eseményen részt vett Palkovics László, Magyarország innovációs és technolóigai minisztere, valamint Nenad Popović, innovációval és technológiai fejlődéssel megbízott szerb tárca nélküli miniszter.
A Regionális Innovációs Startup Központ legfontosabb feladata, hogy segítséget nyújtson azoknak a fiatal, pályakezdő vállalkozóknak, akik akár már egyetemista korukban megpróbálnak saját vállalkozást beindítani, és legfőképpen innovatív megoldásokban, illetve ötletekben gondolkodnak. Ebben mentorok, illetve a szabadkai Közgazdasági Egyetem tanárai segítik őket.

A kétszintes központ a Közgazdasági Kar szomszédságában és szárnyai alatt működik majd. Ilyen intézményeket korábban csak nagyobb egyetemi városokban, mint például Belgrádban vagy Újvidéken alapítottak - emelte ki Nenad Popović, innovációval és technológiai fejlődéssel megbízott szerb miniszter: „Szerbia legnagyobb potenciálja a mérnökeiben van. Nálunk nincs kőolaj- és gázkitermelés, de vannak kiváló mérnökeink, kiváló közgazdászaink, és logikus, hogy a kisebb közösségekben is azon fáradozunk, hogy minél több startup céget hozzunk létre, és minél több innovatív vállalatot.”

A központ hálózatba kerül az ország többi technológiai parkjával, így egy másik városban megtartott szakmai előadást egyidejűleg figyelemmel kísérhetnek Szabadkán is. Anyagi, mentori és marketingtámogatást is kapnak az új vállalkozások az államtól és a helyi önkormányzattól is - jelentette ki Popović. Az ötletből szolgáltatások termékek jönnek létre. Szerbia sokat fektet a tudományos fejlődésbe, a digitalizációba és a robotikába - hangoztatta a tárcavezető, aki elismerően szólt Magyarország gazdasági eredményeiről.

Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter kiemelte: azért lehet ilyen sikeres Szerbia és Magyarország is, mert szerb kollégájával együtt a gazdasági életből került a posztjára, a témához jól értő szakemberként.
„Amit miniszter úr elmondott, Magyarországon ugyanez jellemző, nekünk sincs kőolajmezőnk, nincs vasércünk, ami van, az a képzett emberek sokasága, ily módon aztán az, hogy Magyarországon ne csak gyártsunk, hanem magas hozzáadott értékű tevékenységet is folytassunk, kutatásfejlesztés, ez a kormány egyik kiemelt célja.”

Hozzátette: most jelent meg a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi értékelése, amely szerint Magyarország a világ egyik legfejlettebb technológiával rendelkező országa. Ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy idén Magyarországon 5 százalékkal nőtt a gazdaság. Ezért fontos olyan szakembereket képezni, akik már egyetemista korban olyan vállalkozásokat indítanak, amelyek innovatív megoldásokban gondolkodnak - szögezte le Palkovics László.

Regionális Innovációs Startup Központ
megnyitó
Szabadka
Palkovics László

Most

12:02, Frissítve: 12:29

Érkezik az influenzaszezon

Egyes szerbiai kórházakban már óvintézkedéseket vezettek be az influenza terjedésének megakadályozására. Észak-Bácskában viszont még csak elvétve fordulnak orvoshoz náthás tünetekkel a páciensek.
11:13, Frissítve: 11:22

Felmelegedés kezdődött térségünkben

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a következő napokban a legtöbb helyen 10 fokig, vagy akár fölé is emelkedik a hőmérő higanyszála napközben.
08:23, Frissítve: 08:29

Örök tél filmbemutató

Az Örök tél című magyar történelmi filmdrámát mutatták be péntek este Magyarkanizsán. A film Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellája alapján készült.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.