Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Megnyitották Szerbia harmadik nemzetközi repülőterét

2019-06-28
15:18
2019-11-16
10:09
Forrás
Pannon RTV
Kraljevo mellett ünnepélyesen megnyitották Szerbia harmadik nemzetközi repülőterét. A Morava névre keresztelt létesítmény civil és katonai légi járműveket is kiszolgál.

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

J22-es Orao és MIG 29-es vadászgépek húztak el az éppen megnyitott Morava reptér felett. Az eseményen Aleksandar Vučić államfő mellett Ana Brnabić kormányfő és számos miniszter is részt vett. A Vid napján megtartott megnyitón Vučić elmondta, nagy és szent nap a mai minden szerb számára függetlenül attól, hogy a világ mely táján él: „Pontosan 630 év telt el a rigómezei csata, 30 év Gazimestan, 20 év a NATO agresszió óta. Ezek után mi Vidovdanra itt emlékezünk, az újonnan megnyitott Morava reptéren Lađevciben, Kraljevo és Čačak között. Ez egy új hely, egy a sok közül, amelyről Szerbia szó szerint az egekbe emelkedhet, és az égen át új célok és eredmények felé.”

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

A szerb államfő arról is beszélt, hogy elmúltak azok az idők, amikor másokat hibáztattunk, és eljött az az idő, amikor Szerbia nem kér segítséget, hanem saját magán segít. Hozzátette, az ország hisz önmagában és senkit sem veszélyeztet. Majd így folytatta: „Utoljára 1986-ban nyitottunk meg civil repteret, amikor a niši megnyílt. 33 év után először most, de ez nem az utolsó. Megtaláljuk a módját annak is, hogy ezt megtegyük Ponikvén is. Megtaláljuk a módját annak is, hogy ezt megtegyük Bor és Zaječar között is. Megtaláljuk a módját, hogy befejezzük úgy, hogy nem növeljük a közadósságot, hogy befejezzük az autóutakat, amelyeket megkezdtünk, amelyek az életet jelentik a lakosok számára.”

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Az átadó végén Vučić arról is beszélt, hogy nem akar nagy dolgokat mondani, mert nem célja, hogy jó pontokat kapjon saját népétől. A problémákat higgadt fejjel kell megoldani úgy, hogy békés viszonyt tartsunk fenn mindenkivel - nyomatékosította a szerb államfő.

Kraljevo
Morava
repülőtér

Most

10:01, Frissítve: 10:07

Visszatér a nyár

A hét hátralevő részében változékony időjárásra számíthatunk - derül ki a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzéséből.
08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.