Ugrás a tartalomra
Tanjug/Zoran Zestic

Megnyitották Szerbia harmadik nemzetközi repülőterét

2019.06.28
15:18
2019.11.16
10:09
Forrás
Pannon RTV
Kraljevo mellett ünnepélyesen megnyitották Szerbia harmadik nemzetközi repülőterét. A Morava névre keresztelt létesítmény civil és katonai légi járműveket is kiszolgál.
FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

J22-es Orao és MIG 29-es vadászgépek húztak el az éppen megnyitott Morava reptér felett. Az eseményen Aleksandar Vučić államfő mellett Ana Brnabić kormányfő és számos miniszter is részt vett. A Vid napján megtartott megnyitón Vučić elmondta, nagy és szent nap a mai minden szerb számára függetlenül attól, hogy a világ mely táján él: „Pontosan 630 év telt el a rigómezei csata, 30 év Gazimestan, 20 év a NATO agresszió óta. Ezek után mi Vidovdanra itt emlékezünk, az újonnan megnyitott Morava reptéren Lađevciben, Kraljevo és Čačak között. Ez egy új hely, egy a sok közül, amelyről Szerbia szó szerint az egekbe emelkedhet, és az égen át új célok és eredmények felé.”

Tanjug/Zoran Zestic

Fotó: Tanjug/Zoran Zestic

A szerb államfő arról is beszélt, hogy elmúltak azok az idők, amikor másokat hibáztattunk, és eljött az az idő, amikor Szerbia nem kér segítséget, hanem saját magán segít. Hozzátette, az ország hisz önmagában és senkit sem veszélyeztet. Majd így folytatta: „Utoljára 1986-ban nyitottunk meg civil repteret, amikor a niši megnyílt. 33 év után először most, de ez nem az utolsó. Megtaláljuk a módját annak is, hogy ezt megtegyük Ponikvén is. Megtaláljuk a módját annak is, hogy ezt megtegyük Bor és Zaječar között is. Megtaláljuk a módját, hogy befejezzük úgy, hogy nem növeljük a közadósságot, hogy befejezzük az autóutakat, amelyeket megkezdtünk, amelyek az életet jelentik a lakosok számára.”

FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Fotó: FoNet/Szerb Kormány/Slobodan Miljević

Az átadó végén Vučić arról is beszélt, hogy nem akar nagy dolgokat mondani, mert nem célja, hogy jó pontokat kapjon saját népétől. A problémákat higgadt fejjel kell megoldani úgy, hogy békés viszonyt tartsunk fenn mindenkivel - nyomatékosította a szerb államfő.

Kraljevo
Morava
repülőtér

Most

13:26, Frissítve: 16:00

Székelykevén is készültek a karácsonyra

Adventi kézműves foglalkozást szervezett a Szalmaszál Művelődési Egyesület vasárnap délután Székelykevén. Csuhé angyalkák, karácsonyi díszek és mécsestartók készültek.
12:29, Frissítve: 15:31

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.