Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Megtilthatják Szerbiában a 10 évnél idősebb autók behozatalát

2019-03-24
17:00
2019-03-24
17:51
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint 2020-tól megtilthatják Szerbiában az Euro 3-mas és 4-es motorokkal rendelkező, illetve a 10 évnél öregebb autók behozatalát - jelentette ki Goran Trivan környezetvédelmi miniszter.

Az adatok azt mutatják, hogy a Szerbiába behozott használt autók több mint 50 százaléka 11 évesnél is idősebb. A legtöbbjük Euro-3-as motorral szerelt vagy pedig dízel meghajtású. Ezen szeretnének most változtatni.

A szerbiai sajtó információ szerint a tíz évesnél idősebb autók behozatala is megszűnne. A már forgalomban lévő járművek közlekedését azonban nem tilthatják meg, hangsúlyozta a szerb környezetvédelmi miniszter. Goran Trivan hozzátette, szigoríthatják viszont azok műszaki ellenőrzését, és ismét bevezethetik az autók műszaki vizsgáztatásakor a kipufogógázok károsanyag-kibocsátásának mérését.        
 

Nagy volt a kínálat vasárnap a szabadkai autópiacon. A verőfényes napsütésben sokan nézelődtek, volt aki konkrét vásárlási szándékkal érkezett. Leginkább az olcsóbb, de megőrzött állapotú, behozatali autókat keresték.

Zoran Pavliček:
„- 3000 euróig.
- Azt hallották, hogy be szeretnék tiltani Szerbiában 2020-tól az Euro-3-as és Euro-4-es meghajtású, motorú gépjárművek behozatalát?
- Persze, hallottam róla.
- És mi a véleménye ezzel kapcsolatban?
- Jónak is tartom, meg nem is. A mi pénztárcánkhoz vagy amennyi pénzünk van, amilyeneket bírunk vásárolni, nekünk ez megfelel. Viszont más szempontból meg nem jó.”

Jelenleg ugyanis a minél olcsóbb, de külsőre minél tetszetősebb autók a kelendők, főleg a kisebbek. De sokan döntenek régebbi évjáratú és emiatt kedvező áron megvásárolható terepjárók vagy sportosabb kocsik mellett.

Bunford Gábor régi autójától szeretne megszabadulni, mert helyette fiatalabbat vett. A 2006-os kiadású családi autóért 2200 eurót kér. Azt mondta, nem az autó kora a fontos, vagy hogy milyen motorral van szerelve, hanem rendszeresen legyen szervizelve: „Az autót arra használom, hogy elvigyen az adott célpontig és vissza. Ezen nem nagyon gondolkodtam és nem is fogok, azért jöttem, hogy eladjam.”

Becslések szerint Szerbiába évente több mint 150 ezer használt autót hoznak be. Pfeiffer Roland műszaki vizsgáztató szerint ezek többsége igencsak kifogásolható állapotban van: „Legtöbbje szerintem ilyen 10 és 15 éves kor között mozog. Én úgy gondolom, ezeket az autókat már nem hiába hozzák be külföldről, tehát ezek már annyira nem felelnek meg az ottani elvárásoknak.”

Helyesli, hogy legfeljebb tízéves autókat lehessen behozni külföldről, mert ezek lényegesen jobb állapotban vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy az új törvényjavaslat szerint az öregebb autókat, ha átmennek a műszaki vizsgán, továbbra is lehet majd nem csak hajtani, hanem venni és eladni, külföldről behozni viszont 2020-tól valószínűleg nem.

autó
Euro 3
Euro 4
Goran Trivan

Most

22:00

Tragédiák a túlzsúfolt Mount Everesten

Három indiai hegymászó halt meg a Mount Everesten (Csomolungma) az elmúlt napokban, és ezzel hétre emelkedett az idei, tavaszi mászószezon halálos áldozatainak száma – közölték a nepáli hatóságok.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.