Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A méz 40 százaléka hamisított

2021.06.08
13:24
2021.06.08
18:57
Forrás
Pannon RTV
Vége felé közeledik a méz minőségének legátfogóbb szerbiai ellenőrzése.

Valójában az Interpol akciójáról van szó, amihez csatlakozott a szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium. Az előzetes eredmények lesújtóak: az üzletekben kínált méznek a 40 százaléka hamisított.

Nem most kérdőjelezték meg először a nálunk forgalmazott méznek a minőségét. Ugyanis a mézhamisítványok az elmúlt években szinte ellepték a piacot.

Bálint János, méhész: "Ez nem újdonság, úgy nálunk ebben az országban, mint külföldön is. Egész Európában, sőt Amerikában, az Egyesült Államokban is ez jelen van. Ezt leginkább a csomagolóüzemek csinálják, akik fölvásárolják a mézet. És biztos egy nagyobb hasznot szeretnének kapni. A méhészek nem hiszem, nem tudok olyan méhészt, aki hamisítaná a mézet."

Pannon RTV

A Szerbiai Méhészszövetség egy évtizede igyekszik eltávolítani a különféle cukrokkal, szirupokkal, ízesítőkkel vegyített mézet az üzletláncok polcairól. Közben megjelent a behozatali méz is, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Bálint János 46 éve foglalkozik méhészettel, de mint mondja két egyforma éve még nem volt idáig.

"Nyakig benne vagyunk a munkában, mint minden méhész az idénybe. De nálunk, a mi méhészetünkbe mégis a környező méhesekbe is, jók a méhek, vannak bizonyos hordások is, szinte nem is kell gondoskodni a méhekről, már azt gondolom etetni, fejlődnek gyönyörű szépen, sőt az is a baj, hogy rajzanak a méhek. Olyan fölmérésem van, hogy az idén egy olyan szolid év kellene, hogy legyen, ami a méhészetet illeti."

Pannon RTV

Az elmúlt négy-öt ínséges méhészév után, az előrejelzések szerint őszre lesz elegendő akác- és virágméz is. Sőt kivitelre is juthat, mivel az évi átlagfogyasztás Szerbiában 350-700 gramm személyenként, míg Nyugat-Európában ez 4-7 kg. Tavaly 2700 tonna mézet exportáltunk, ugyanakkor 600 tonnát hoztunk be.

méz
kaptár
ellenőrzés
Interpol

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.