Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Miből főzünk idén lekvárt és pálinkát?

2021.03.16
19:09
2021.04.08
16:11
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi napok hideg és csapadékos időjárása egy időre leállította a mezőgazdasági munkálatokat a földeken, valamint a korai termésű gyümölcsökben is kárt tett.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A két héttel ezelőtti hirtelen lehűlés következtében, akárcsak tavaly, elfagyott a korai sárgabarack. Vékony Csaba szenttamási termelő főleg almával és szilvával foglalkozik. Az utóbbi egyelőre sikeresen átvészelte a hideget.

Vékony Csaba, gyümölcstermelő, Szenttamás: „Most a szilva jó állapotban van, nyugalmi állapot. Most hamarosan, ha megengedi az idő, akkor megy ez a réztartalmú vegyszerezés. Avval fogjuk szépen lemosni, hogy megvédjük a gombabetegségektől, és hogy a termés is jobban megmaradjon. A szilvát még nem érte fagy eddig, de tavaly viszont megfagyott. A termésnek 20 százaléka volt tavaly csak.”

A gyümölcsfák szépen rügyeznek, kár nincs bennük, és további fagyok nélkül szép termés várható.

Idén Közép-Bácskában 190 milliméter csapadék esett, amiből az utóbbi néhány napban 36 milliméter. Ez megszakította a megkezdett mezőgazdasági munkálatokat, mint például a barázda zárását, a cukorrépa vetését, vagy a műtrágya kivitelét a területekre - mondta el Pajdl Zsuzsanna, szenttamási agrármérnök.

Pajdl Zsuzsanna, agrármérnök, Szenttamás: „A február közepi fagy után úgy gondolom, hogy minden fagymentes idő jól jön. Különben, az őszi gabonák megerősödve, jó kondíciós állapotban mentek a télbe, viszont február 9-én a mínusz 9-10 fokok nyomot hagytak rajtuk, de ahogy felmelegedett az idő, tulajdonképpen visszakapták a rendes színüket, hatni kezdett lassan a február folyamán kiszórt nitrogén alapú műtrágya.”

A rágcsálókra már oda kell figyelni a szakember szerint, valamint ajánlatos követni a növények állapotát és elemezni a föld minőségét is.

Vékony Csaba
gyümölcstermelő
agrármérnök
Szenttamás
Pajdl Zsuzsanna
gyümölcsfák
alma
vetés

Most

12:24

Kölyök kalamajka és Párja nincs Óbecsén

Egy év kihagyás után ismét beindultak az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programjai. Tegnap több száz vajdasági és külföldi fiatal tehetség mutatta be néptánctudását a Petőfi színpadán.
11:07, Frissítve: 11:16

Fitt percek a Pannon Televízióban

Új műsorral jelentkezik a Pannon Televízió. Nyáron sem maradnak mozgással kapcsolatos tartalmak nélkül a nézőink. A Fitt percek elnevezésű rövid átmozgató műsor részleteiről Kókai Mónika szerkesztő beszélt.
10:29, Frissítve: 12:00

Ma van a szerb rendőrség napja

A központi ünnepséget a Szerbia Palota előtt rendezik meg ma délelőtt, ahol többek között 1337 új rendőrtisztet avatnak - mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.