Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Miből főzünk idén lekvárt és pálinkát?

2021.03.16
19:09
2021.04.08
16:11
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi napok hideg és csapadékos időjárása egy időre leállította a mezőgazdasági munkálatokat a földeken, valamint a korai termésű gyümölcsökben is kárt tett.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A két héttel ezelőtti hirtelen lehűlés következtében, akárcsak tavaly, elfagyott a korai sárgabarack. Vékony Csaba szenttamási termelő főleg almával és szilvával foglalkozik. Az utóbbi egyelőre sikeresen átvészelte a hideget.

Vékony Csaba, gyümölcstermelő, Szenttamás: „Most a szilva jó állapotban van, nyugalmi állapot. Most hamarosan, ha megengedi az idő, akkor megy ez a réztartalmú vegyszerezés. Avval fogjuk szépen lemosni, hogy megvédjük a gombabetegségektől, és hogy a termés is jobban megmaradjon. A szilvát még nem érte fagy eddig, de tavaly viszont megfagyott. A termésnek 20 százaléka volt tavaly csak.”

A gyümölcsfák szépen rügyeznek, kár nincs bennük, és további fagyok nélkül szép termés várható.

Idén Közép-Bácskában 190 milliméter csapadék esett, amiből az utóbbi néhány napban 36 milliméter. Ez megszakította a megkezdett mezőgazdasági munkálatokat, mint például a barázda zárását, a cukorrépa vetését, vagy a műtrágya kivitelét a területekre - mondta el Pajdl Zsuzsanna, szenttamási agrármérnök.

Pajdl Zsuzsanna, agrármérnök, Szenttamás: „A február közepi fagy után úgy gondolom, hogy minden fagymentes idő jól jön. Különben, az őszi gabonák megerősödve, jó kondíciós állapotban mentek a télbe, viszont február 9-én a mínusz 9-10 fokok nyomot hagytak rajtuk, de ahogy felmelegedett az idő, tulajdonképpen visszakapták a rendes színüket, hatni kezdett lassan a február folyamán kiszórt nitrogén alapú műtrágya.”

A rágcsálókra már oda kell figyelni a szakember szerint, valamint ajánlatos követni a növények állapotát és elemezni a föld minőségét is.

Vékony Csaba
gyümölcstermelő
agrármérnök
Szenttamás
Pajdl Zsuzsanna
gyümölcsfák
vetés

Most

21:36, Frissítve: 22:17

Argentína és Lengyelország megy tovább

Argentína és Lengyelország a két továbbjutó a labdarúgó vb C csoportjában. Az argentinok 2–0-ra győzték le a lengyeleket, míg Mexikó 2–1-re nyert Szaúd-Arábia ellen.
20:04, Frissítve: 21:13

Vajdasági romtemplomok nyomában

A második világháború után, a német lakosság kitelepítését követően, Vajdaságban teljesen leromboltak 33 katolikus, 28 evangélikus és 5 református templomot. Ahol megmaradtak a szakrális épületek, hívek híján, évtizedekig üresen álltak.
19:43, Frissítve: 21:09

Így épül Szerbia leghosszabb alagútja

Tavaly májusban kezdődtek meg a Fruška gora-i közúti folyosó építési munkálatai. Egy 47,7 kilométeres gyorsforgalmi útról van szó, amelyet több szakaszra bontottak. A projekt kivitelezője a kínai CRBC vállalat.
19:17, Frissítve: 21:07

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.
17:50, Frissítve: 20:20

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.