Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Miből főzünk idén lekvárt és pálinkát?

2021.03.16
19:09
2021.04.08
16:11
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi napok hideg és csapadékos időjárása egy időre leállította a mezőgazdasági munkálatokat a földeken, valamint a korai termésű gyümölcsökben is kárt tett.
Pannon RTV/Bognár Róbert

A két héttel ezelőtti hirtelen lehűlés következtében, akárcsak tavaly, elfagyott a korai sárgabarack. Vékony Csaba szenttamási termelő főleg almával és szilvával foglalkozik. Az utóbbi egyelőre sikeresen átvészelte a hideget.

Vékony Csaba, gyümölcstermelő, Szenttamás: „Most a szilva jó állapotban van, nyugalmi állapot. Most hamarosan, ha megengedi az idő, akkor megy ez a réztartalmú vegyszerezés. Avval fogjuk szépen lemosni, hogy megvédjük a gombabetegségektől, és hogy a termés is jobban megmaradjon. A szilvát még nem érte fagy eddig, de tavaly viszont megfagyott. A termésnek 20 százaléka volt tavaly csak.”

A gyümölcsfák szépen rügyeznek, kár nincs bennük, és további fagyok nélkül szép termés várható.

Idén Közép-Bácskában 190 milliméter csapadék esett, amiből az utóbbi néhány napban 36 milliméter. Ez megszakította a megkezdett mezőgazdasági munkálatokat, mint például a barázda zárását, a cukorrépa vetését, vagy a műtrágya kivitelét a területekre - mondta el Pajdl Zsuzsanna, szenttamási agrármérnök.

Pajdl Zsuzsanna, agrármérnök, Szenttamás: „A február közepi fagy után úgy gondolom, hogy minden fagymentes idő jól jön. Különben, az őszi gabonák megerősödve, jó kondíciós állapotban mentek a télbe, viszont február 9-én a mínusz 9-10 fokok nyomot hagytak rajtuk, de ahogy felmelegedett az idő, tulajdonképpen visszakapták a rendes színüket, hatni kezdett lassan a február folyamán kiszórt nitrogén alapú műtrágya.”

A rágcsálókra már oda kell figyelni a szakember szerint, valamint ajánlatos követni a növények állapotát és elemezni a föld minőségét is.

Vékony Csaba
gyümölcstermelő
agrármérnök
Szenttamás
Pajdl Zsuzsanna
gyümölcsfák
vetés

Most

20:44, Frissítve: 21:23

Újra a Zvezda a bajnok

Ismét a Crvena zvezda nyerte a szerb labdarúgó Szuperligát. A piros-fehér belgrádi együttes meggyőző 3:1-es győzelmet aratott a Voždovac ellen az utolsó fordulóban.
19:05, Frissítve: 20:19

Tavaszi hangulatban

Tavaszi hangulat volt ma a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben, hiszen ezzel a címmel szerveztek népzenei műsort. Versmondók, citerazenekarok és kórusok mutatkoztak be.
18:20, Frissítve: 20:56

A fantasztikus Fantast

Hétfőn kezdődött és ma ért véget Óbecsén a Fantast nemzetközi zenei vetélkedő. A 9. alkalommal megszervezett eseményen az idén több mint 300 fellépő vett részt, hét ország 49 városából.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.