Ugrás a tartalomra

Milyen forrásokkal számolhatnak az agrártermelők?

2024.02.21
13:09
2024.02.21
16:25
Forrás
Pannon RTV
Tartományi és köztársasági támogatásokról hallhattak kedd délután a temerini gazdák a helyi Ifjúsági Otthonban megtartott lakossági fórumon. Az összejövetel célja a pályázati lehetőségek ismertetése volt.

A tartományi mezőgazdasági titkárság a több mint 10 milliárd dináros költségvetéséből a termelők részére csaknem 1 milliárd 400 millió dinárt különített el, míg az önkormányzati pályázatok pénzelésére további több mint 1 milliárd dinárt.

Fagyvédelmi ködsárkány vásárlására pályázna a temerini Faragó Radmila családi gazdasága. Eddig csöpögtető rendszerre pályáztak sikeresen a tartományi mezőgazdasági titkárságnál. Az eAgrar portálra való jelentkezést ők már elvégezték, azonban véleményük szerint a szolgáltatásaik lassúk. „Az, ami saját föld, azzal nincs gond, hanem ott vannak a gondok, amikor kértek előzőleg olyan papírokat, hogy nem muszáj közjegyző által lehitelesített bérleti szerződés, akkor azt beadtuk, akkor ott december 25-én, 26-án azt visszavonták, úgyhogy visszavonták a bérelt földeket, és kérik a közjegyző által hitelesített szerződéseket. Az mind be van adva, pótolva lett, de annak már most idestova lassan egy hónapja, és nem lehet átadni a papírokat, míg ez nincs jóváhagyva. Szóval az időből kifutunk, akkor nem tudjuk kérni a földalapú támogatást.”

Egyebek mellett eszközbeszerzésre, fóliasátrak és öntözőberendezések vásárlására, illetve azok költségeinek visszatérítésére lesz lehetőség. Sőt, a fiatal kezdő gazdák startup vállalkozását mintegy 90 százalékban támogatja majd a tartományi mezőgazdasági titkárság. A Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap hitelvonalai is elérhetők lesznek. Molnár Viktor, az alap igazgatója. „Úgy, mint tavaly, idén is egy százalékos éves kamatlábbal, 4-5 éves hitelek elérhetők, hasonló rendeltetéssel, mint a mezőgazdasági titkársági pályázatoknál. Így szintén sokrétű lehetőség van, mindamellett két éve bevezettünk két új lehetőséget. Az egyik a termőföldvásárlás, a másik a reproanyagok: műtrágya, vetőmag, illetve vegyszerek vásárlásának a lehetősége.”

Növény- és állattenyésztők részére a köztársasági mezőgazdasági minisztérium közvetlen, illetve területalapú támogatásokkal készült - ismertette Tóbiás József, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. „A területalapú támogatás, amely 18 ezer dinárt tesz ki hektáronként idén. Ehhez hozzátartozik a vetőmagra igényelhető 17 ezer dinár, és úgy jön ki, hogy 5 ezer dinár hektáronként az üzemanyagra igényelhető. Gyakorlatilag majdnem 350 eurót tesz ki a hektáronkénti támogatás, bár hozzáteszem, hogy az üzemanyag nem kifejezetten, kimondottan a területalapú támogatáshoz köthető.”

A lakossági fórumon arra is felhívták a termelők figyelmét, hogy az Uprava za Agrarna plaćanja, vagyis az Agrárkifizetési Adminisztráció elnevezésű portálon kövessék a megjelenő aktuális pályázatokat. Az újrabejegyzésekkel kapcsolatban felmerülő gondokkal pedig a falugazdászok nyújthatnak megfelelő segítséget az illetékesek szerint.

lakossági fórum
Molnár Viktor
mezőgazdaság
pályázat
Temerin
Tóbiás József

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.