Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt/illusztráció

Mit jelent a Zöld távhő?

2022.08.18
08:13
2022.08.18
09:44
A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.

Szerbiában is több kezdeményezés zajlik, ezekből mutatunk be párat.

De az alapok tisztázásához jó, ha megértjük, mit is jelent a zöld távhő? Olyan megoldásokat jelent, amelyben megszűntetik a távfűtött épületek és távhő vezetékek energia pazarlását, és a fennmaradó távhő igény előállításához egyre több megújuló erőforrást használnak. Ilyen lehet a nap- és szélerőművek, a föld mélyéből nyert geotermikus energia, vagy a biomassza (zöld növényi hulladék, szennyvíziszap, trágya) hasznosítása. Nagyon előnyös a hulladékhő hasznosítás is. Ez keletkezhet különböző ipari eljárásokban, mint például a szennyvíztisztítás vagy az élelmiszeripai folyamatokban. – Ezekben jelenleg „elpazarolt”, úgynevezett hulladékhő kinyerésével és átalakításával lehet a távhőt előállítani.

A távhő jelentősége Szerbiában

Szerbiában a távhő szerepe jelentős, a szerb háztartások negyede, ezen belül a városi lakások mintegy fele távfűtéssel működik. Közel 60 városban van távfűtés. Ám az épületek nagy része sajnos túlzott energiaigényű, hiszen a szerbiai lakások fajlagos fűtési célú energiafogyasztása jelenleg több mint kétszerese az európai uniós átlagnak.

A távfűtés magas aránya a háztartások fűtésében egy kihasználatlan lehetőséget is ad Szerbiában. Hiszen az Európai Unió jelenleg Nyugat-Európában ösztönzi és támogatja a távfűtési rendszerek kialakítását, fejlesztését, mert klíma- és környezetbarát és nem utolsó sorban költséghatékony megoldásokat tudnak biztosítani más klasszikus fűtési megoldásokhoz képest (gázfűtés, elektromos fűtés, fatüzelés), s egyúttal mérsékelni tudják az import energiától való függőséget is. Szerbiában ez a távhő hálózat már adott, de jelentős korszerűsítésre szorul.

Jó példák a szomszédból

Nem kell messzire utazni, hogy jó példákat találjuk arra, hogy a távhőt használó épületek korszerűsítése mekkora energiamegtakarítással jár. Egy Bukarestben megvalósított nagyszabású, több millió négyzetmétert érintő, az Európai Beruházási Bank által finanszírozott társasház felújítási program eredményeként a távfűtött épületek hőenergia fogyasztása a korszerűsítésekkel a felére csökkent.

Szerbia szomszédságában levő két magyar nagyvárosban - Szegeden és Pécsen - sikeresen valósítottak meg a megújuló energián alapuló távfűtést, geotermikus energia, illetve biomassza hasznosításával.

Távhő zöldítő erőfeszítések Szerbiában

Újvidéken egy igen sikeres projekt keretében a távhő egy részét az áramtermelés során keletkezett hulladékhőből fedezik. Hasonló megoldások Budapesten, Bécsben és sok más európai városban is vannak.

Az Európai Fejlesztési Bank (EBRD) a „ReDEWeb” projekt keretében három szerb városban (Kruševac, Šabac, Valjevo) dolgozik szennyvíztisztító szennyvizéből hőcserélőkkel távhő kinyerésén.

Szennyvízből és folyóvízből történő távhő célú hőhasznosítás előkészítésén dolgoznak Újvidéken. Ivóvíztermelésben kinyert vízből hőcserélővel történő távhő termelés előkészítésén dolgoznak Nišben.

Szintén európai finanszírozásban került sor a távhő vezetékek cseréjére, a távhő hálózat korszerűsítésére Szabadkán. Ennek nyomán minimálisra csökkent a távhő elosztás során jelentkező energiaveszteség.

Szabadka és Šabac a távfűtött épületek energiafogyasztásának csökkentésében is jó példát mutat. Szabadkán sikeres program keretében sikerült megoldani az épületekben a fűtés megfelelő mérését és szabályozását, valamint – Szerbiában példa értékkel – a mérés alapú távhő elszámolást. Szabácson EBRD finanszírozással a távfűtő cég és a város szervezésében került kialakításra a távfűtött épületek hőfogyasztásának csökkentésére irányuló program.

Mit tehetek a távhőt használó fogyasztóként a távhő „zöldítésért”?

Egyénekként is tehetünk a környezetünkért, a távfűtés használati szokásaink változtatása a kérdés. Függetlenül attól, hogy energiafogyasztás alapján fizetjük a számlánkat vagy sem, mindenképp törekednünk kellene arra, hogy ne pazaroljunk hőt. A radiátorokat szabályozzuk alacsonyabb hőfokra, ahelyett, hogy az ablakon szellőztetnénk ki a meleget. Amennyiben nincs ilyen fűtési rendszerűnk, érdeklődjünk az önkormányzatnál a finanszírozási lehetőségekről: Az Európai Unió és Szerbia kormánya tervez olyan intézkedéseket, melyekkel a társasházak energetikai korszerűsítést támogatná. Ezzel a környezetünknek - és jó esetben a pénztárcánknak - teszünk jószolgálatot.

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ támogatásával, a budapesti Vital Management Kft. által megvalósított FLEXHEAT projektből.

Támogatott tartalom

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.