Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A munkáltatókat és az alkalmazottakat is büntethetik, ha nem tartják be a szabályokat

2020-05-25
16:08
2020-05-25
16:32
Forrás
Pannon RTV
Akár félmillió dinárral is megbírságolhatják azokat a munkáltatókat, akik nem alkalmazkodnak a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedésekhez.

Új járványmegelőző rendelkezéseket vezethetnek be Szerbiában, amelyek minden munkáltatóra és munkahelyre kiterjednek. A munkáltatók mellett az alkalmazottakat is büntethetik 20 ezer dinárral, ha nem tartják be az előírásokat. A javaslatot még el kell fogadnia a szerb kormánynak.

Újvidéken a Forum Nyomda dolgozói már március 13-án elkezdték alkalmazni a koronavírus-járvány megfékezése érdekében ajánlott intézkedéseket. A kiadó mintegy 80 dolgozója jelenleg két részlegen napi három váltásban, csökkentett létszámmal dolgozik, egyszerre maximum 20-22 munkás tartózkodik egy csarnokban. A kézfertőtlenítés, illetve a maszkok viselése mindennapi kötelezettségük. A nyomda szigorú óvintézkedések betartásával a rendkívüli állapot ideje alatt is működött, az előírásokhoz pedig továbbra is tartani fogják magukat – mondta el Berta Zoltán. A nyomda igazgatója kiemelte: „Mi ezeket az intézkedéseket továbbra is megtartottuk. Naponta fertőtlenítettük a munka előtt és a munkafolyamat bevégzése után is az eszközöket, gépeket, csarnokokat, folyosókat, szóval mindent. A portástól kezdve a takarítást végző személyzetig, a dolgozókig mindenkinek meg volt a feladata. Protokollokat vezettünk be, az óvintézkedések hogyan kell hogy kinézzenek.”

A vírus nem tűnt el az országból, terjedése ellen továbbra is küzdeni kell – figyelmeztetnek a szakértők, akik szerint az óvintézkedéseknek ebben kulcsfontosságú szerepük van. A szerbiai munkaügyi minisztérium a napokban bejelentette: új rendelkezéseket vezetnének be, amelyek minden munkáltatóra és munkahelyre kiterjednek, korábban ugyanis csak a kereskedelmi, a vendéglátóipari és az építkezési tevékenységeket folytató vállalatokra vonatkoztak szabályok.

Marina Furtula, a szerbiai Munkavédelmi Hivatal igazgatója: „A bejáratnál tehát kötelezően el kell végezni a fertőtlenítést. Ha mód van rá, a munkáltatónak több váltás bevezetésével kell megszerveznie a munkát, hogy csökkenjen a zárt térben tartózkodó dolgozók száma. Ha ezekben a zárt terekben nem lehet megoldani a munkások közötti távolságtartást, akkor a dolgozóknak kötelezően szájmaszkot kell viselniük, mivel a járvány még nem múlt el.”

Azok a munkáltatók, akik nem tartják be az előírásokat 50 000-500 000 dinárig terjedő pénzbírságra számíthatnak, míg az alkalmazottakra 20 000 dinár bírságot szabhatnak ki. A rendelkezéseket várhatóan a szerb kormány következő ülésén fogadják el.

koronavírus
intézkedések
munkáltató
alkalmazottak

Most

07:10

Ma is extrém lesz az UV-sugárzás

8,3-as, extrém UV-B-sugárzás várható - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
19:08, Frissítve: 19:23

Orbán Viktor: Jó évet zár a V4

Jónak nevezte a Visegrádi Együttműködés (V4) országainak elmúlt egy évét Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma Varsóban, a kormányfők csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

Népszerű