Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nagy melegben mindig hűtve legyen a romlandó élelmiszer

2019-06-12
12:45
2019-06-12
16:24
Forrás
Pannon RTV
A hőségben mind az eladónak, mind a vásárlónak jobban kell ügyelnie a hús- és tejtermékekre, hiszen ezek az áruk igen rövid idő alatt megromolhatnak.

Az élelmiszerbiztonsági szakember szerint a forgalmazóknak arra kell ügyelni, hogy a romlandó áruk előállításakor, szállításakor a hűtési lánc ne szakadjon meg, ellenkező esetben akár súlyos fertőzéseket okozhatnak a nem megfelelően szállított és tárolt élelmiszerek.

A nagy hőségben a piaci és a bolti eladóknak is gondoskodni kell arról, hogy az áru mindig hűtve legyen és friss.

De a rendkívüli melegben az sem mindegy, hogy mikor megyünk bevásárolni, vallja a szabadkai Fehér Csaba, aki friss tejtermékekért jött a Tejpiacra. A  tejtermékek romlandóak, nagyon vigyázni kell - mondta. Ezért minél előbb, a kora reggeli órákban vásárol.

A piacon árusító hentesek és tejtermelők stábunknak garantálták, hogy a hőség ellenére is biztonságos körülmények között, jól működő hűtőberendezésekben tárolják portékáikat. Tari László, hentes, Zentagunaras: „Tudjuk, hogy kell bánni a hússal. Nagyon hűtjük a húst, valamint a hűtőpultok mennek egész nap itt a piacon.”

Varga Rozália, kispiaci tejtermelő szerint a hűtés a legfontosabb ebben a nagy melegben: „Tisztántartás és a hűtés. Itt más nem tud segíteni, csak a hűtés. Mindent nagyon tisztán!”

Kovács Vilmos élelmiszer-biztonsági szakmérnök szerint a gyártóknak, illetve a termelőknek kell meghatározniuk, hogy az adott árut milyen hőmérsékleten kell tárolni illetve szállítani. Nagyon fontos, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg - tette hozzá a szakember: „A gyártóknak, kereskedőknek, forgalmazóknak mindenképpen felügyelet alatt kell tartaniuk a hűtőrendszereiket, beszélhetünk itt gyártás során a berendezésekről, a hűtőkamrákról, a szállítójárművekről. De ugyanúgy a kiskereskedésekben is a különböző vitrinekről. Ez mindig az adott tevékenységet űző vállalkozónak a felelőssége, hogy az adott berendezések, hűtőkamrák, vitrinek megfelelő állapotban legyenek.”

A vásárlóknak pedig érdemes a kora reggeli vagy esti órákban megvásárolniuk az ilyenkor könnyen romlandó élelmiszereket. Akinek módjában áll, annak érdemes akár hűtőtáskát is magával vinnie. A szabályok betartásával elkerülhetőek az ilyenkor előforduló élelmiszerből származó fertőző betegségek is, például a szalmonella.

hőség
hűtés
élelmiszer
tejpiac

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.