Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A nagy melegben mindig hűtve legyen a romlandó élelmiszer

2019-06-12
12:45
2019-06-12
16:24
Forrás
Pannon RTV
A hőségben mind az eladónak, mind a vásárlónak jobban kell ügyelnie a hús- és tejtermékekre, hiszen ezek az áruk igen rövid idő alatt megromolhatnak.

Az élelmiszerbiztonsági szakember szerint a forgalmazóknak arra kell ügyelni, hogy a romlandó áruk előállításakor, szállításakor a hűtési lánc ne szakadjon meg, ellenkező esetben akár súlyos fertőzéseket okozhatnak a nem megfelelően szállított és tárolt élelmiszerek.

A nagy hőségben a piaci és a bolti eladóknak is gondoskodni kell arról, hogy az áru mindig hűtve legyen és friss.

De a rendkívüli melegben az sem mindegy, hogy mikor megyünk bevásárolni, vallja a szabadkai Fehér Csaba, aki friss tejtermékekért jött a Tejpiacra. A  tejtermékek romlandóak, nagyon vigyázni kell - mondta. Ezért minél előbb, a kora reggeli órákban vásárol.

A piacon árusító hentesek és tejtermelők stábunknak garantálták, hogy a hőség ellenére is biztonságos körülmények között, jól működő hűtőberendezésekben tárolják portékáikat. Tari László, hentes, Zentagunaras: „Tudjuk, hogy kell bánni a hússal. Nagyon hűtjük a húst, valamint a hűtőpultok mennek egész nap itt a piacon.”

Varga Rozália, kispiaci tejtermelő szerint a hűtés a legfontosabb ebben a nagy melegben: „Tisztántartás és a hűtés. Itt más nem tud segíteni, csak a hűtés. Mindent nagyon tisztán!”

Kovács Vilmos élelmiszer-biztonsági szakmérnök szerint a gyártóknak, illetve a termelőknek kell meghatározniuk, hogy az adott árut milyen hőmérsékleten kell tárolni illetve szállítani. Nagyon fontos, hogy a hűtési lánc ne szakadjon meg - tette hozzá a szakember: „A gyártóknak, kereskedőknek, forgalmazóknak mindenképpen felügyelet alatt kell tartaniuk a hűtőrendszereiket, beszélhetünk itt gyártás során a berendezésekről, a hűtőkamrákról, a szállítójárművekről. De ugyanúgy a kiskereskedésekben is a különböző vitrinekről. Ez mindig az adott tevékenységet űző vállalkozónak a felelőssége, hogy az adott berendezések, hűtőkamrák, vitrinek megfelelő állapotban legyenek.”

A vásárlóknak pedig érdemes a kora reggeli vagy esti órákban megvásárolniuk az ilyenkor könnyen romlandó élelmiszereket. Akinek módjában áll, annak érdemes akár hűtőtáskát is magával vinnie. A szabályok betartásával elkerülhetőek az ilyenkor előforduló élelmiszerből származó fertőző betegségek is, például a szalmonella.

hőség
hűtés
élelmiszer
tejpiac

Most

12:13, Frissítve: 12:34

Kukkantsatok be a néptánc világába!

Libbentek a szoknyák, ropogtak a cipők és csattantak a kezek a csizmákon - színvonalas néptáncprodukciókat láthatott a közönség Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.
11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű