Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Nagy változások várnak a tejtermelőkre

2020-01-01
19:09
2020-01-02
17:06
Forrás
Pannon RTV
A köztársasági mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint az idén a tejtermelőket várja a legnagyobb változás.

Ugyanis a nemzeti referencia laboratórium végzi majd a tej minőségének ellenőrzését, és szabja meg a kifizetendő összeget, továbbá a prémium értéke is változni fog. A gazdák attól tartanak, hogy az újításokat az ő zsebük sínyli meg a legjobban. Ugyanis a nemzeti referencia laboratórium végzi majd a tej minőségének ellenőrzését, és szabja meg a kifizetendő összeget, továbbá a prémium értéke is változni fog. A gazdák attól tartanak, hogy az újításokat az ő zsebük sínyli meg a legjobban.

Pannon RTV

Családi gazdasága van a kispiaci Kovács Gézának. Hetven tehenet tart, istállóátlaga 21-22 liter. Mindent megtesz a minőség és a tisztaság elérése érdekében, de tart attól, hogy a változásokkal még több kiadása lesz: „Nálunk egyelőre nincs gond, a zsír- és a fehérje tartalom is megvan, a szükségesnél kicsivel jobb is, a baktérium mennyiség, a mikrobiológia is jó, tehát mondhatjuk, hogy jó minőséget mér a tejgyár.”

Pannon RTV

Balassa Miklós csantavéri gazda évente kétmillió liter tejet szállít a gyárnak. Még kételyei vannak a nemzeti független laboratórium munkájával és a bevizsgált minták eredményeivel kapcsolatban. Tart attól, hogy az elemzés költségét a gazdaságokra írják: „Szerintünk ezt az államnak kellene fedezni, hogy ő finanszírozza ennek a szolgáltatását. Mondták, hogy biztosítanak erre eszközöket, amivel majd összeszedik a pontos minőséget, hogy megvan ki veheti a mintát, hogy az rendes, minőséges mintavétel legyen. Utána az kódrendszerrel megy, így a laborban nem tudják, hogy kié az az áru, állítólag. Ha úgy működik, mint külföldön, akkor jó lesz.”

Pannon RTV

Hatala Róbert zentagunarasi gazda a tejtermelésben látja a családi vállalkozás jövőjét. Igyekszik kihasználni a támogatási lehetőségeket a fejlesztéshez, hűtőházat szeretne építeni, mert így a termelt tej minőségesebb lehet: „A prémium kifizetése is ettől függ majd, hogy nézik majd a tejet. Négy dinártól 12 dinárig lesz majd a prémiumra, hogy ez most a termelőknek mennyire lesz jó, még nem tudjuk. Úgy nyilatkoztak, hogy házhoz fog jönni a laboratórium, és háznál fogják ellenőrizni a tejeket. És a minőségtől függően fogjuk kapni a prémiumot. Hogy most a kistermelőknek, akik kannákban hordják, miként fog történni, még nem tudják.”

Pannon RTV

Az még nem körvonalazódott, hogy a nyers tej minőségellenőrzése milyen paraméterekre vonatkozik, és hogy a prémium meghatározása milyen osztályokba sorolja a tejet.

tej
marha
tehén
mezőgazdasági minisztérium

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.