Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Nagyban szüretelnek az észak-bácskai homokvidék szőlősgazdái

2020-09-16
14:06
2020-09-16
17:04
Forrás
Pannon RTV
A termés javát már leszedték, dolgoznak a szőlőprések, egyes fajták pedig már a hordókban forrnak.

A legkésőbb beérő szőlőfürtöket is október első feléig leszüretelik. Az idei termésű gyümölcsből a borászok szerint kitűnő nedű ígérkezik.

Javában tart a szüret Huppert László hajdújárási szőlőültetvényein. A borász szerint nála pár nap múlva befejeződhet a munka. Amíg az asszonyok a szépen tömött fürtöket szedik, a férfiak a szőlőt préselik. Ebben a borászatban a teljes eljárás gépesítve van, csak a szőlővel teli ládákat kell folyamatosan a présbe öntözni, onnan különféle más gépeken és csöveken keresztülhaladva a szőlőlé a modern tartályokba kerül, amelyekben szabályozva érlelik a bort. Augusztus 20-án kezdték szüretelni a korai fajtákat, a cserszegi fűszerest és az Irsai Olivért. „Utána a Sauvignon blanc következett, a vörös fajták közül a Vörös Burgundi, aztán jön a Malbec, vagyis a Malbecet befejeztük tegnap, és ma szüreteljük a Tempranillo-t, úgyhogy a szürettel is kicsit probléma van, mert nincs elég munkaerő, nem bírjuk olyan nagy tempóban szedni, hanem fokozatosan minden nap.”

A most leszüretelt Tempranillo cukorfoka meglepően magas, mondhatni ideális, 22-es - tette hozzá Huppert László. A Malbecnél a savtartalom is kiváló, valamivel nyolc felett van, úgyhogy nagyon jó borok lehetnek majd az idei termésű szőlőből - dicsekedett a hajdújárási borász. A hajdújárásiakhoz hasonlóan a környékbeli homokvidéki településeken is elégedettek a gazdák az idei terméssel.

A királyhalmi szőlősgazdák és bortermelők többsége egyelőre még a hagyományos technológiára esküszik. Régi, fából és fémből készült préseket használnak és fahordóban érlelik a borokat, amelyek az idén várhatóan jó minőségűek lesznek, megfelelő a cukorfokuk és a savtartalmuk is.

Katona Nándor borpincéjének fahordóin dolgoznak a kotyogók. Ez az a régi eszköz, ami a keletkező gázokat, az úgynevezett mustgázt kiengedi. Egyelőre a tíz napja leszüretelt Zala gyöngye és a pár napja kipréselt ezerjó forr bennük.

A királyhalmi szőlősgazda és bortermelő szerint a Zala gyöngye cukorfoka és savtartalma is kiváló. „Az ezerjó pedig egy könnyű kis bort adó szőlő. Tudni kell róla azt, hogy 17 cukorfoknál feljebb nem megy, és az enyém 16 fokos volt, ami azt jelenti, hogy majdnem ideális. És gyakorlatilag az ízével nem lesz gond, mert nagyon kellemes, gyümölcsös íze van neki.”

Mennyiség szempontjából átlagosnak mondható az idei termés - tette hozzá Katona Nándor. Kiemelte, hogy régebben a préselés után keletkező törkölyből pálinkát főztek, újabban viszont inkább visszaforgatják a homokba, mert ennél jobb trágya nincs is. A szőlőtőkéken még érik a rajnai rizling, amelyet a jövő héten, és a Cabernet Franc, amit október elseje körül kezdenek majd szüretelni.

szüret
szüretelés
szőlő
bor
must
prés
ősz

Most

20:43

Börtönbe vonulhatnak

Nyilvános összejövetelen elkövetett erőszakos magatartás miatt vonulhatnak fegyházba a vádlottak 3,5, illetve 4 évre.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.