Ugrás a tartalomra
Tanjug video/snapshot, Archívum

Nedimović: A hús biztonságos, de a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a szabályokhoz

2019-06-02
14:35
2019-06-02
18:00
Forrás
Pannon RTV
A szerb mezőgazdasági miniszter arra reagált, hogy Oroszország ideiglenesen megtiltotta négy szerbiai vállalatnak, hogy húst és húskészítményeket szállítson az országba.

A hús és húsipari termékek bevitelét Oroszországba az ellenőrzés során észlelt szabálytalanságok miatt függesztették fel.

Az orosz hatóságok a felügyelet során tapasztalt szabálytalanságok miatt ideiglenesen megtiltották a Matijević, a Big Bull Foods, a Zlatiborac és a Carnex vállalatoknak, hogy húst és húsipari termékeket szállítsanak Oroszországba. A tilalom bevezetésének egyik oka az volt, hogy egy sertésnek nem volt füljelzése, amely a szállítás során eshetett le, emiatt az orosz hatóságok azt feltételezték, hogy az nem szerbiai gazdaságból származik. Emellett kifogásolták még azt is, hogy az egyik okiraton halvány volt a pecsét és piszkos munkaruhát találtak egy szekrényben, valamint sörtét az egyik szállító járműben.

Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter kiemelte, a tiltás nem a termékek minősége miatt van. Néhány szabály az elmúlt hónapokban változott meg, mások egy évvel ezelőtt, ezeket most alkalmazni kell - mondta a tárcavezető a Prva Televíziónak. Hozzátette, hat másik szerbiai cég számára engedélyezett az Oroszországba való szállítás, és nem igaz, hogy mindenkinek megtiltották. Hangsúlyozta, az Állategészségügyi Igazgatóság jelentését hét-nyolc napon belül elküldik Oroszországba, és reméli, hogy az orosz mezőgazdasági miniszter látogatásáig tisztázni tudják az ügyet.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter ugyanakkor azt mondta, a tiltás nem lesz kihatással a többi vállalatra, amelyek szállíthatnak húst Oroszországba: „Ezek a vállalatok valóban veszélyben vannak. Természetesen ez kárt okoz a vállalatoknak, és nem szeretnénk, ha ez megtörténne. Meglátjuk, hogy ez a tilalom 60 napon belül megszűnik-e. Vannak itt valóban banális szabálytalanságok is, de mindez összhangban van az orosz szabványokkal és az orosz igényekkel.”

Nem lesznek jelentősebb következményei annak, hogy Oroszország több szerbiai húsgyár termékeire behozatali tilalmat rendelt el - mondta Veljko Jovanović.

Tanjug/Dimitrije Goll, Archívum

A Szerbiai Gazdasági Kamara Mezőgazdasági Egyesületének titkára kiemelte, a felfüggesztés csak ideiglenes, 60 napra vonatkozik: „Az ami jó, hogy nem azonosítottak semmilyen betegséget, semmi komoly dolgot. Tehát erről az oldalról megközelítve nem szabad félni, a másik oldalról pedig meg kell érteni azt, hogy nemcsak az orosz, de a európai és a világpiac is nagy sebességgel változik.”

A Szerbiai Gazdasági Kamara szerint ez az első alkalom, hogy a szerb húsgyárak termékeire behozatali tilalmat rendeltek el. Azt is aláhúzták, hogy jelenleg a sertés ára Szerbiában a legalacsonyabb.

hús
Oroszország

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.