Ugrás a tartalomra

Nem koplaltak a Koplalón

2022.09.03
17:45
2022.09.03
17:56
Forrás
Pannon RTV
Szüreti felvonulás, főzőverseny, friss must, borok, pálinkák, kirakodóvásár, vidámpark, gazdag művelődési műsor várta azokat, akik ellátogattak a bácskossuthfalvi Szüreti Napokra.

Az Ady Endre Művelődési Központ és a Rizlig Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete szervezésében megtartott rendezvény idén is sok látogatót vonzott.

A korai érésű szőlőfajták már megértek a szüretre, a cserszegi fűszerest majd két hét múlva kezdik szedni Fábrik Attiláék szőlőjében. A szárazság a mennyiségre kihatással volt, de jó minőséget remélnek a szőlősgazdák.

Fábrik Attila, elnök, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „Látni lehet, hogy a kevés csapadék végett kisebbek a fürtök és kisebbek a szemek is, és mikor elroppantunk egy szőlőbogyót, rögtön a mag pattan ki belőle, szóval nincs nedvesség, össze vannak aszalodva, száradva a szemek, ugye nem volt eső.”

Lovaskocsikkal, énekelve, táncolva vonultak fel Bácskossuthfalva utcáin a néptáncos fiatalok és borlovagok az új termést éltetve. Az ünnepség helyszínén, a Koplalón friss mustot kóstolhattak a látogatók.

Dragity Anna, Bácskossuthfalva: „Nagyon szeretem, ilyenkor, amikor több szőlőfajta van préselve, finom, édes, akkor is szeretem, mikor már kicsit csípős, rámpás ízű, a tiszta bort már nem.”

Családok, munkaközösségek, civil szervezetek vettek részt a főzőversenyen.

Csányi Denisz, Bácskossuthfalva: „Nagyon jó a társaságunk, és 4-5 éve ez működik is. Sütünk, főzünk, megiszunk egy-két sört, pálinkát és erről szól a szüreti nap, a barátkozásról.”

220 bográcsban rotyogott a csirkepaprikás és a birkapörkölt. A birkát fejétől a farkáig bele kell főzni a bográcsba, akkor lesz az igazi, mondja a zsűri elnöke, Rácz Lajos mesterszakács.

Rácz Lajos, mesterszakács: „Bácskossuthfalva is kun település, és nálunk, kunoknál, az ünnepségen mindig az ünnepi eledel egy birkapörkölt volt. Birkapörköltet főztünk a lakodalomra, esküvőkor, születéskor, születésnapokkor, névnapkor, keresztelőkor, aratáskor, szüretkor, és ennek köszönhetően alakul ki ez a hagyomány.”

Az új termést Tóth József katolikus plébános és Móricz Árpád református lelkész áldották meg. Bácskossuthfalván több mint 200 éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek és a szüreti napoknak, amely a Rizling egyesület működésének köszönve a turizmus alapját képezheti a településen - mondta Papp László, tanácselnök.

Papp László, tanácselnök, Bácskossuthfalva HK: „Minőségileg és mennyiségileg is sokkal több szőlőtőke van, nagyobb gyümölcsösök vannak, és ez egy falu fejlődése szempontjából, ha azt nézzük, hogy a jövőben meg kell céloznunk a turizmust is, akkor ez egy előrelépés, hogy erre lehet építeni, számítani, és remélem, hogy valamennyire majd a falu fejlődéséhez is hozzájárul.”

A gyerekeket vidámpark várta, emellett bazárutca, bor- és pálinkakóstolás, művelődési műsor szórakoztatta a közönséget a bácskossuthfalvi Szüreti Napokon.

must
bor
pálinka
szüreti napok
Bácskossuthfalva
Ady Endre Művelődési Központ
Rizlig Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.