Ugrás a tartalomra
Pixabay/Couleur

Nem minden kávé, ami annak tűnik

2022.05.23
15:09
Forrás
VajMa
Május 31-től csak a kizárólag kávészemekből készült termékeket lehet majd kávé néven árusítani Szerbiában - egy másfél éve elfogadott rendelet értelmében.

Csak azok a termékek viselhetik a kávé címkét a csomagoláson, amelyek a legcsekélyebb százalékban sem tartalmaznak gabonát, szóját, borsót, csicseriborsót vagy cikóriát.

Ha az őrölt kávét keverik más összetevőkkel, azt egyértelműen fel kell tüntetni a csomagoláson – adta hírül az Szerbiai RTV. Branislav Raketić, a Mezőgazdasági Minisztérium élelmiszer-minőségért, címkézésért és megjelölésért felelő csoportjának vezetője elmondta: mindent lehet árusítani, ahogyan eddig is. A különbség csak annyi, hogy egyértelműen jelezni kell, a fogyasztó számára jól látható helyen, hogy milyen anyagokat tartalmaz még a keverék.

Szerbia területén 460 kávétermelő működik. Vannak köztük nagyvállalatok, de helyi kis kávépörkölő műhelyek is. Mindannyiuknak 18 hónapjuk volt, hogy hozzáigazítsák vállalkozásukat az új szabályokhoz.

kávé
címke
Szerbia

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.