Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Nem sok hús jut az asztalokra a mostani árak mellett

2021.10.26
14:11
2021.10.26
16:52
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan drágul a hús Szerbiában.

A szabadkai Tejpiacon található hentesüzletek tulajdonosai és a baromfihúsárusok szerint valamennyi húsféleség, így a sertés, a marha, és a szárnyasok kilónkénti ára is az elmúlt hetekben legalább 50 dinárt emelkedett. A hal is megdrágult. Mivel a vágójószág ára is tovább emelkedik, a húsdrágulási hullámnak valószínűleg nincs vége.

Augusztus óta drágul folyamatosan a csirkehús, akkor 250-260 dinár volt az egész csirke kilója. Most már 320-330 dinárba kerül a piacokon. A termelők, a baromfihúsárusok azt mondják, a drágulás oka az, hogy a takarmánynak az ára jelentősen megugrott, nyáron a nagy melegben nagyon sok kiscsirke elhullott, és emiatt kisebb az állomány a baromfit illetően. Emiatt is drágult a csirkehús jelentősebben.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A friss csirkecomb kilója most 400, a csirkemell csonttal 550, filézve pedig 600 dinár kilónként. Folyamatosan emelkedik a vágójószág ára, így a disznóhús is megdrágult - mondta Bálint Krisztina, hentes. A sertésnyak ára például 450 dinárról 520-ra nőtt: „Az oldalas, karaj, a darált hús, mind 520 dinár. A comb 570 dinár, a marhahús mostanáig 750 dinár volt, most 840 dinár.”

Hozzátette: a felvágottak kilónkénti ára 20-50 dinárral emelkedett, a kolbászfélék ára viszont nem változott, kivéve a füstölt kolbászt, amely most 900 dinár.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Grósz Eszter ezentúl alaposan meggondolja, miből mennyit vásárol, hiszen megtapasztalta a húsdrágulást: „Rendszeresen járok a piacra, és hogyne venném észre. Kevesebb a vásárló is, ahogy látom, és ezt valószínű a hús árának is lehet köszönni. Mindennek megy fel az ára, így a húsé is.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hal ára is nőtt, és várhatóan tovább nő majd - mondta Süli Beáta, halárus: „Eddig 420 volt a pontyunk, most 450, úgyhogy drágult. Úgy tudom, hogy drágulni fog tovább. Szerintem az ok az üzemanyag drágulás, a takarmány, minden emelkedik, így emelik ők is az árat.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kljajić Anita, az egyik hentesüzlet eladója szerint 20-30 százalékos áremelkedés tapasztalható az utóbbi időben. Leginkább a csirke- és a sertéshús drágult: „Nagyon is észrevehető, hogy az emberek nem jönnek annyira, nem vásárolnak annyira, mert fölment az ár. Panaszkodnak is sokan, hogy ennyire megdrágult.”

A húsos sertéscsont most 250 dinár, sok vásárlónak csak erre telik. A csaknem 900 dináros császárszalonna, vagy a majdnem 800 dináros töpörtyű pedig szinte már luxusélelmiszernek számít.

hús
tejpiac
marhahús
sertéshús

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű