Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Csipak Edvin

Nincs, aki a kormányhoz üljön

2019-11-22
11:21
Forrás
Večernje Novosti
Szerbiában legalább nyolcezer hivatásos sofőr hiányzik.

Autóbuszsofőrből kétezerre lenne szükség, kamionsofőrökből pedig mintegy hatezerre - a fuvarozók egyesületének becslése szerint. Azt mondják, a probléma évről évre nagyobb, ezért szeretnék, ha a közlekedésbiztonságról szóló törvényt módosítanák. Elképzelésük szerint meg kellene teremteni a feltételeket ahhoz, hogy könnyebben juthassanak az emberek D kategóriás jogosítványhoz, ami a busz vezetéséhez szükséges. Például az a fiatal, aki befejezi a hároméves közlekedési középiskolát, kaphasson próbaengedélyt autóbusz vezetésére, ami öt évre szólna. Ehhez kötelező egyéves gyakorlatra lenne szükség egy fuvarozónál. Először utasok nélküli buszt kellene vezetnie, egy legalább ötéves engedéllyel rendelkező sofőr felügyelete mellett. Jelenleg körülbelül 90-100 ezer személy dolgozik hivatásos sofőrként Szerbiában. Az autóbuszsofőrök száma 16 ezer lehet.

Szerbia
sofőrhiány
autóbusz
kamionsofőr
autóbuszsofőr
jogosítvány

Most

16:23

Hollandia nyerte a női kézilabda vb-t

Hollandia győzelmével zárult a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság, miután Danick Snelderék a rendkívül izgalmas fináléban 30–29-re legyőzték Spanyolországot.
16:14, Frissítve: 16:19

Kalandos kirándulás és ajándékok

Nem mindennapi utazásban volt ma részük az érdeklődőknek a Télapóval, ugyanis a Szerbiai Vasutak egy újévi hangulatba öltöztetett szerelvényt indított a Szabadka-Palics útvonalon, oda-vissza.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.