Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV/Csipak Edvin

Nincs, aki a kormányhoz üljön

2019.11.22
11:21
Forrás
Večernje Novosti
Szerbiában legalább nyolcezer hivatásos sofőr hiányzik.

Autóbuszsofőrből kétezerre lenne szükség, kamionsofőrökből pedig mintegy hatezerre - a fuvarozók egyesületének becslése szerint. Azt mondják, a probléma évről évre nagyobb, ezért szeretnék, ha a közlekedésbiztonságról szóló törvényt módosítanák. Elképzelésük szerint meg kellene teremteni a feltételeket ahhoz, hogy könnyebben juthassanak az emberek D kategóriás jogosítványhoz, ami a busz vezetéséhez szükséges. Például az a fiatal, aki befejezi a hároméves közlekedési középiskolát, kaphasson próbaengedélyt autóbusz vezetésére, ami öt évre szólna. Ehhez kötelező egyéves gyakorlatra lenne szükség egy fuvarozónál. Először utasok nélküli buszt kellene vezetnie, egy legalább ötéves engedéllyel rendelkező sofőr felügyelete mellett. Jelenleg körülbelül 90-100 ezer személy dolgozik hivatásos sofőrként Szerbiában. Az autóbuszsofőrök száma 16 ezer lehet.

sofőrhiány
autóbusz
kamionsofőr
autóbuszsofőr
jogosítvány

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.