Ugrás a tartalomra

Öntözés a mezőgazdaságban - Drága, de szükséges

2023.09.25
21:57
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt évtizedben évről,évre kevesebb csapadék hullott, ami arra késztette a gazdákat, hogy öntözőrendszerekbe fektessenek. Számos támogatási formát lehet igénybe venni erre a célra, viszont így sem sokan engedhetik meg maguknak, hogy locsoljanak.

Azonban, ha gazda egy ilyen befektetésre adja a fejét, jelentős saját forrással is kell, hogy rendelkezzen.

Völgyes határában ebben az évben kicsivel több mint 300 milliméter eső esett. A 2022-es évhez képest a csapadékmennyiség kiváló, viszont egy átlagos évhez és jó terméshozamhoz kevés. A nedvesség hiánya egyre nagyobb problémát okoz, sokan ezért hagyták abba bizonyos kultúrnövények termesztését. 

A martonosi Bajtai Péter például évtizedeken keresztül paprikát termelt, viszont öntözés nélkül nincs terméshozam.

A magyarkanizsai Holló biokertészetben locsolnak, a fóliákban és a szabadföldön is. Mint mondják, így is nehéz termelni, csapadék nélkül pedig már lassan lehetetlen. Az öntözés mellett igyekeznek a talajt is megfelelően előkészíteni.

Az öntözőrendszerek kialakítására számos támogatási forma létezik. A Tisza-menti község gazdái számára az egyik legkézzelfoghatóbb a községi. Magyarkanizsa önkormányzata több területen is igyekszik pénzbeli támogatást nyújtani a termelőknek. Ebben az évben 11 gazda írt alá a szerződést, összesen 3 millió dinár értékben jutottak eszközökhöz.

Emellett más helyen is pályázhatnak a termelők. Bálint István oromhegyesi értékesítő egyik célja, hogy ebben segítse a gazdákat. Mint mondja, a legnagyobb érdeklődés az öntöződobok iránt van, de egyre nagyobb az igény az alsó locsolórendszer kialakítására is. Támogatást pedig több helyről is tudnak igényelni az érintettek, szinte minden évben.

Az biztos, hogy locsolás nélkül termelni nem lehet a mai világban - vallja Bata Erzsébet, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke. Viszont úgy véli, hogy a rendszer igen rosszul van kialakítva, hiszen legtöbben fúrt kutakból, ívóvízzel locsolnak.

Az viszont  biztos, ha a gazda az öntözés bármely módját választja, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, legyen az akár a legkisebb öntöződob, amely 5 ezer eurótól kapható, vagy a föld alatti locsolás, amely kiépítési költsége egy hektárra 3 és 5 ezer euró között mozog.

öntözés
mezőgazdaság

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.